Cukorbeteg háromszéki fiatalember teljesíti az Everesting Challenge-t

A világ legmagasabb hegye, a Mount Everest magasságával megegyező szintkülönbséget biciklizik egy nap alatt Sugásfürdő fele egy háromszéki fiatalember, aki a kihívással a cukorbetegeknek gyűjt adományokat.

A Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA) augusztus 8-án szervezi a hagyományos „Tekerj egy jó célért!” című adománygyűjtő akció egy rendhagyó kiadását. Az „Everesting Challenge” nevű kihívás teljesítésére a 21 éves sepsiszentgyörgyi Vajna János vállalkozott, aki 16 éve cukorbeteg, ám bizonyítani szeretné, hogy azok is képesek nagy teljesítményre, akik nem egészségesek.   

Vajna János elmondta: az „Everesting Challenge” annyit jelent, hogy folyamatos kerékpározással 24 óra alatt teljesíti a világ legnagyobb hegyének, a Mount Everestnek 8.848 méteres szintkülönbséget, teszi ezt a Sepsiszentgyörgy melletti Sugásfürdő fele vezető hegyi úton. Számítása szerint a Csaba forrás és Sugásfürdő közti szakaszt 45-ször kell hogy megtegye biciklivel alvás és hosszabb pihenők nélkül. Az „Everesting Challenge-t” eddig mintegy 7000-en teljesítették világszerte, ám nincs köztük inzulinpótlásra szoruló cukorbeteg, így a sepsiszentgyörgyi fiatalember vállalása egyedinek mondható.

Tervei szerint augusztus 8-án éjjel 1-kor indul el, és számítása szerint egy óra alatt kétszer tudja megtenni a Csaba forrás és Sugásfürdő közti szakaszt, így másnap hajnalig be tudná fejezni a 45 kört. Az akció teljes időtartamára orvosi felügyeletet biztosítanak számára, hiszen jó logisztika kell ahhoz, hogy a kihívás teljesítése közben ne essen le vagy ne kússzon fel a vércukorszintje, mert az rendkívül megviselné a szervezetét.

A sepsiszentgyörgyi fiatal kifejtette: ezzel az akcióval egyrészt saját magának kíván bizonyítani, másrészt a Háromszéki Közösségi Alapítvány közreműködésével 12.000 lejt szeretne adományként összegyűjteni a Kovászna Megyei Cukorbeteg Gyermekek és Fiatalok Egyesületének. Ebből az összegből cukorszintmérő és diagnosztizáló eszközöket és kiegészítőket szeretnének vásárolni.

A korábbi „Tekerj egy jó célért!” akciókkal ellentétben ezúttal egy kerékpárosnak és általa a cukorbetegek egyesületének adakozhat a közösség. Aki támogatni kívánja Vajna Jánost abban, hogy célja teljesüljön, megteheti az akció napján, a Háromszéki Közösségi Alapítvány irodájában vagy közvetlen banki utalással az egyesület számlájára. Részletes információk a https://tekerj.hka.ro/hu/ oldalon.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?