Önként nem jelentkeztek elegen, ezért el fogják rendelni az orvosok áthelyezését

Továbbra is szükség van egészségügyi dolgozókra a Covid-kórházakban és a megyei közegészségügyi igazgatóságoknál (DSP), ezért el fogják rendelni az orvosok áthelyezését – jelentette be Ludovic Orban miniszterelnök a Sanitas szakszervezet képviselőivel tartott egyeztetés után. 

Ezidáig az orvosok önként vállalhatták a feladatot, de a kormányfő szerint nem alakult akkora önkéntes csapat, amelyik le tudná fedni a koronavírusos betegek kezelésében szerepet vállaló intézményeknél tapasztalt személyzethiányt. 

Ludovic Orban elmondta: vizsgálják annak a lehetőségét, hogy azok az alkalmazottak is megkapják a 2022-re előirányzott bérüket, akik korábban nem részesültek ebben az emelésben, és azt a lehetőséget is, hogy egyes, veszélynek kitett alkalmazottak, nagyobb bérpótlékot kapjanak.

Felmerült a munkaidő csökkentésének a lehetősége is, ami "nem azt jelenti, hogy három órát fognak dolgozni naponta, hanem azt, hogy három óra után esetleg szünetet tarthatnak, majd később folytatják a munkát",magyarázta a miniszterelnök.

Bérpótlékot kér a szakszervezet

A Sanitas 55-85 százalékos bérpótlékot kér azoknak az egészségügyi alkalmazottaknak, akik Covid-19-es pácienseket kezelnek. A bérpótlék járna az összes olyan alkalmazottnak, akik koronavírus-fertőzött betegekkel jönnek kapcsolatba: orvosok, asszisztensek, a mentőszolgálat tagjai, a közegészségügyi igazgatóságok munkatársai.

A szakszervezet ugyanakkor kérte, hogy hirdessenek országos szintű járványt. Követeléslistájukon szerepel továbbá a megfelelő minőségű és mennyiségű védőfelszerelés biztosítása és a munkaprogram csökkentése. Minden intézkedésnél figyelembe kell venni azt, hogy a személyzet órákon keresztül, rendkívül nehéz körülmények között, védőfelszerelésben dolgozik – érvel a szakszervezet.

A szakszervezeti vezetők követelték, hogy különítsenek el pénzt a 2500 lejes kockázati pótlékra vonatkozó, 2020/82-es törvény életbeültetésére. Kérték továbbá, hogy az egészségügyi dolgozóknak 2020-ra is biztosítsanak utazási csekket, emeljék a béreket a 2022-ben előirányzott szintre, és minden pótlékot a jelenlegi alapfizetéshez viszonyítsanak.

(Címlapfotó forrása: gov.ro)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?