Ennyi időbe telik Romániában egy saját kezdeményezésű koronavírus-teszt elvégzése


-A A+

Romániában átlagosan két hétbe telik, amíg a külföldi nyaralásra készülő, vagy egészségi állapotuk miatt aggódó emberek megtudhatják, hogy elkapták-e a koronavírus-fertőzést, írja a G4Media hírportálra hivatkozva az MTI.

A lap számos magánklinikánál érdeklődött a vírus jelenlétét kimutató PCR-tesztek ára és a kialakult várólista felől: a mintavételt leghamarabb egy jászvásári klinikán szerdára sikerült előjegyezni, de a koronavírus-teszt eredményére itt is további öt munkanapot kell várni. Volt azonban olyan konstancai szolgáltató, ahol már csak októberre lehet feliratkozni a tesztelésre. A legtöbb bukaresti klinikán átlagosan kéthetes várakozás után 340-390 lejért lehet elvégezni a koronavírus-tesztet.

Romániában ugrásszerűen megnőtt az igény a saját kérésre végzett tesztek iránt, miután a járvány rohamos terjedése miatt számos ország negatív tesztektől tette függővé a román állampolgárok beutazását, vagy mentesítését a kötelező karantén alól.

Hétköznapokon a kiértékelt tesztek száma az utóbbi héten már meghaladta a húszezret, ezek csaknem felét azonban most már nem orvosi javallatra, hanem saját kezdeményezésre végzik.

A fertőzés terjedésének gyorsuló ütemét igazolta a stratégiai kommunikációs törzs hétfőn közzétett napi jelentése is: az utóbbi 24 órában újabb 1104 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ami elmarad ugyan a szombati 1300-at közelítő negatív rekordtól, de 30 százalékkal meghaladja az utóbbi két hét napi átlagát, olyan körülmények között, hogy a hétvége miatt lényegesen kevesebb, mindössze 7300 tesztet értékeltek ki.

Romániában hétfőn meghaladta a 17 ezer 900-at a nyilvántartott aktív koronavírus-fertőzöttek száma, közülük 353-an intenzív ápolásra szorulnak. Az utóbbi 24 órában újabb 19 fertőzött vesztette életét, így most már meghaladta a 2200-at a járvány romániai áldozatainak száma.

(Címlapfotó: Máramaros Megyei Tanács)

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X