Mérgező anyagokat találtak egy háromszéki pékség termékeiben

Több mint 200 kilogramm lisztet és 300 darab kenyeret foglalt le a Kovászna megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság miután egy háromszéki pékség termékeiben mérgező anyagokat találtak. Sikó Barabási Sándor az ellenőrző hatóság vezetője arról tájékoztatta a Maszolt, hogy deoxynivalenol vagy vomitoxin nevű mérgező anyagok úgy kerültek a pékség által készített kenyérbe, hogy az általuk használt liszt penészes volt.

A háromszéki szakember magyarázata szerint a kenyérsütéshez használt lisztben fusarium graminearum (Gibberella zeae) és fusarium culmorum fajta penészgombát azonosítottak az élelmiszerbiztonsági igazgatóság laboratóriumában. Hozzátette a vomitoxin egy olyan mérgező anyag, amely enyhén rákkeltő hatású, annak hosszú távú fogyasztása okozhat károkat, kisebb mennyiség fogyasztása emésztőrendszeri panaszt okozhat.

Sikó Barabási Sándor szerint az ellenőrök egy nem állati eredetű élelmiszerek és alapanyagok ellenőrzését célzó vizsgálat során vettek labormintát az érintett pékség termékeiből és az azokhoz használt alapanyagokból. A laborvizsgálat során pedig beigazolódott, hogy a kenyér deoxynivalenol vagy vomitoxin nevű mérgező anyagot tartalmaz. A háromszéki élelmiszerbiztonsági hatóság azonnal elrendelte a pékség raktárán lévő 200 kilogramm liszt és 300 darab kenyér lefoglalását, amit a vizsgálat lezárását követően megsemmisítenek.

Ugyanakkor az Országos Figyelmeztető Rendszeren (Sistemul Rapid de Alertă Naţională) keresztül riasztást adtak ki, hogy mihamarabb azonosítani tudják, hogy további feldolgozókhoz került-e a mérgező anyagot tartalmazó lisztből és kenyérből, hogy azokat is vissza tudják vonni a piacról, mondta Sikó Barabási Sándor.

(Címlapfotó: Adobe Stock Photos)

Kapcsolódók

Kimaradt?