Félmillió eurós kártérítést kér a vesztegzár alá vont Prahova megyei település

A fellebbviteli bírósághoz fordultak a helyiek, miután a Raed Arafat-vezette országos katasztrófavédelmi igazgatóság (DSU) a héten elrendelte Gornet község vesztegzár alá vonását. 500 ezer eurós kártérítést és a karanténintézkedés visszavonását követelik.

A jelenlegi szabályok szerint karantént rendelhetnek el azokon a településeken, ahol 3 fertőzött van 1000 lakosra vetítve. A 2300 lakosú Prahova megyei Gornet községben az elmúlt két hétben 15 személyt igazoltak koronavírus-fertőzéssel, ezért július 22. este tíz órától 14 napra karantén alá helyezték. Erről a megyei vészhelyzeti bizottság szavazott, amit a DSU rendeletben erősített meg. 

A helyiek azonban jelzik, hogy a fertőzöttek közül 8 személy koronavírustesztje negatív lett, tehát már csak heten maradtak fertőzöttek. 

A polgármesteri hivatal ügyvédje által benyújtott keresetben a félmillió eurós kártérítést azért kérik, mert a vesztegzár miatt több mint 450-en munkahely nélkül maradtak, ugyanis más településekre jártak be dolgozni, ahol már nem fogadják őket. Emellett nem mehetnek a környező települések üzleteibe, gyógyszertáraiba sem, a lakosság izolálva és megbélyegezve érzi magát, érvelnek

A helyiek azt kérik a Raed Arafat által vezetett hatóságtól, hogy sürgősen vizsgálják felül a gornet-i helyzetet. 

(Címlapfotó forrása: Agerpres)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?