Életmenő műtéteket azonnal, a többi beavatkozást csak a koronavírus-teszt után végzik el

Az életmentő műtéteket azonnal elvégzik, a más jellegű műtéti beavatkozások előtt azonban a betegeken el kell végezni a PCR-tesztet, hogy kiderüljön koronavírus-fertőzött vagy sem az illető – reagált András Nagy Róbert sepsiszentgyörgyi kórházigazgató egy, a műtéti beavatkozás gyorsaságát bíráló Facebook-bejegyzésre.

András Nagy Róbert szerdai online sajtótájékoztatón kifejtette: általában nem szokott reagálni a közösségi médiában megjelenő bejegyzésekre, ám a háromszéki önkormányzat egyik tanácstagja is megosztotta egy páciens elégedetlen hozzátartozójának Facebook-bejegyzését, ezért kénytelen tisztázni a kórházi eljárásokat.

A panaszos a Facebookon felrótta, hogy hozzátartozója csonttöréssel került a sepsiszentgyörgyi kórház sürgősségi osztályára, és miután ott ellátták, a műtéti beavatkozást csak két napra rá időzítették, arra hivatkozva, hogy az érintetten egyszer el kell végezni a koronavírus-tesztet.

András Nagy Róbert kórházigazgató rámutatott: műtét előtt a koronavírus-teszt elvégzése a betegek és az egészségügyi személyzet védelmében történik. Másrészt a műtéteket orvosi szempontból több kritérium alapján megfelelően elő kell készíteni a páciens egészségügyi állapotának függvényében. A kórházigazgató leszögezte: az életmentő beavatkozásokat minden esetben azonnal elvégzik, az ugyanis felülírja a járványügyi előírásokat, így halaszthatatlan beavatkozás esetében eltekintenek a koronavírus-teszt elvégzésétől.

Az ütemezhető műtétek esetében viszont elvégzik a PCR-tesztet, és orvosi szempontból előkészítik a beteget és a műtőt. „A mi célunk és a hozzátartozók célja megegyezik: szakszerű és biztonságos ellátást kívánunk biztosítani minden betegnek” – mondta András Nagy Róbert.

A kórházban felére csökkent a betegek aránya

A Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban szerdán 28 igazoltan koronavírus fertőzött és 11 fertőzés gyanús személy kezeltek – tájékoztatott András Nagy Róbert. Az igazgató szerint az igazoltan koronavírus fertőzöttek közül 18-at közepes súlyosságú és kielégítő állapotban a fertőző osztályon kezelnek, 6 fertőzöttet a sebészeti osztályon ápolnak mivel különböző műtéti beavatkozásokon estek át, négy személy pedig az intenzív osztályon fekszik nagyon súlyos állapotban. A sepsiszentgyörgyi kórházban az elmúlt két hétben egy koronavírus okozta haláleset történt. A háromszéki asszonyt korábban a brassói kórházban ápolták, ám miután kiderült, hogy fertőzött, Sepsiszentgyörgyre helyezték át.

András Nagy Róbert emlékeztetett, hogy június 22. óta a közegészségügyi hatóság engedélyével újra végezhetnek koronavírustól független, más jellegű orvosi beavatkozásokat is. Az elmúlt egy hónapban 2076 eset érkezett a sürgősségre, közülük 678 személyt beutaltak a kórházba további ellátásra. A sepsiszentgyörgyi járóbeteg-rendelőben az elmúlt egy hónapban 7167 pácienset láttak el, közülük is utaltak be a kórházba további kezelésre, így június 22. és július 22. között összesen 830 beteget kezeltek különböző panaszokkal, illetve 161 műtétet végeztek el és 65 szülést vezettek le.

A sepsiszentgyörgyi kórház igazgatója szerint a „békeidőhöz”, azaz a járvány előtti időszakhoz képest felére csökkent az orvosi beavatkozások száma. Hozzátette, ez nem csak a sepsiszentgyörgyi kórházra jellemző, hanem gyakorlatilag az egész világon jelentősen lecsökkent a kórházakban ellátott betegek aránya.

Kapcsolódók

Kimaradt?