MRI-készüléket kapott a csíkszeredai kórház

Működésbe helyezték szerdán a mágneses rezonanciás-készüléket a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban. Az intézmény menedzsere ez alkalommal jelentette be, hogy benyújtotta az igénylést a kórház II-es kategóriába való besorolásáért.

„A mágneses rezonancia-készülék (MRI) ára 3 millió 147 ezer lej, beszerzését az Egészségügyi Minisztérium végezte el, világbanki finanszírozásból. Az elhelyezését, a helység kialakítását az intézményünket működtető Hargita Megyei Tanács, az Egészségügyi Minisztérium és saját források felhasználásával végeztük el, 357 ezer lejből. Ez a készülék jelentősen bővíti diagnosztikai kapacitásunkat és új távlatokat nyit meg intézményünk számára” – mondta el dr. Konrád Judit, a kórház menedzsere a készülék átadásán.

Az igazgató közölte: kedden benyújtotta az igénylést a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatósághoz a kórház magasabb szintű, II-es kategóriába való besorolásáért. A saját orvosi laboratórium és a saját MRI-készülék ugyanis a II-es kategória felszerelésekre vonatkozó kritériumai között szerepelt, ezek megvalósulásával a kórház igényelte a magasabb besorolást.

Újabb feltétel teljesült

Borboly Csaba, az intézményt működtető Hargita Megyei Tanács elnöke örömét fejezte ki, hogy a csíkszeredai kórház szintet léphet és felzárkózhat a magas szintű szolgáltatást nyújtó II-es kategóriájú kórházak sorába. „A mágneses rezonancia-készülék átadásával újabb kritériumot teljesítünk ahhoz, hogy a megyei kórházunk szintet ugorjon. Ezzel együtt megyénk három térségi kórháza között a kiegyensúlyozott helyzet tovább erősödhet. Kórházaink nem konkurenciái egymásnak. Látható, hogy ambiciózus céljaink teljesíthetők, ezzel pedig Hargita megye egészségügyi rendszerét erősítjük. Ezzel együtt nő a felelősség is, több megye lakosságának ellátásáért lesz a kórház így felelős. A mágneses rezonancia-készülékért köszönetet mondok az RMDSZ vezetőségének és az egészségügyi igazgatóságnak, hisz korábban többször rajta voltunk a minisztériumi listán, de most sikerült is megkapni a készüléket" – mondta Borboly Csaba.

Az önkormányzati elnök kiemelte: a II-es kategória nagyobb finanszírozást is jelent, egyes beavatkozásoknál akár 30-50 százalékkal több pénz is jöhet a kórházba.

„A radiológia csúcsa”

Dr. Sánta Izabella radiológus szerint a készülék nagy előrelépést jelent a diagnosztika terén. „Ez a készülék a radiológia csúcspontját jelenti, sokkal nagyobb felbontásban látjuk a lágy szövetet, mint a hagyományos radiológiai gépekkel. Ez a gép nem károsítja az emberi szervezetet, nincs kimutatott káros hatása” – ismertette a szakorvos.

Dr. Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság vezetője úgy fogalmazott az átadón: az, hogy idekerült Csíkszeredába ez a nagyszerű diagnosztikai eszköz, megnyitotta a kaput a magasabb besorolás igénylése előtt. „Ha lesznek még akadályok, akkor azokat, remélem, ugyanúgy leküzdjük, mint az eddigi gondokat, a jó intézményi együttműködések révén. Ezen új beruházás hozadékát elsősorban a páciensek élvezik, nem kell száz kilométereket utazni és ingyenesen hozzáférhetnek a vizsgálathoz” – mondta dr. Tar Gyöngyi. 

Dr. Adrian Cristian Dobrică, a kórház megbízott kutatási igazgatója hangsúlyozta, a kórház megvalósításai az előző évek munkájának és beruházásainak eredményei. „Lassan-lassan közeledünk a kitűzött célok megvalósításához. Az MRI átadása nagy előrelépés a kórház számára több szempontból. Fontos anyagi beruházás és fontos, hogy vannak ehhez szakembereink is, akik dolgozzanak a modern gépeken. Az MRI-készülék nagyon hasznos a kórház számára. A cél az orvosi szolgáltatások minőségének a növelése, az első kedvezményezettek a páciensek, de nemcsak, hisz a készüléket a tudományos tevékenység terén is lehet használni” – ismertette az orvos.

Amint az átadó alkalmával elhangzott: a csíkszeredai kórháznak a II-es kategóriára vonatkozó igénylésének benyújtása után egy értékelési folyamat következik, a közegészségügyi igazgatóság ellenőrzi a megadott kritériumok teljesítését, majd az Egészségügyi Minisztérium dönt az intézmény rangjáról.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?