Orban: az újrateszteltek pozitív eredményei nem szerepeltek a napi új esetszámok között

Az ezidáig jelentett napi járvány-adatok az újratesztelt személyek pozitív eredményeit nem tartalmazták – mondta Ludovic Orban újságírói kérdésre kedden a belügyminisztérium székházánál a prefektusokkal tartott videokonferencia végén.

„Információim szerint a napi esetszám nem tartalmazza az újratesztelt személyeknek a számát” – jelentette ki a kormányfő, melyről a ProTV híradója számolt be. Rámutatott, a karanténtörvény arra kötelezi a hatóságokat, hogy külön közöljék az először tesztelt személyek pozitív eredményeit és külön azokét, akiket kezelésük során pozitív eredménnyel újratesztelnek.  

„De az ezidáig közölt adatokban nem szerepeltek az újratesztelt személyek, kizárólag az új esetszámok” – nyomatékosított Ludovic Orban. 

Mint arról beszámoltunk, kedden a kormányfő a közegészségügyi igazgatóságok vezetőivel tartott videokonferencia végén bejelentette: új típusú jelentéstételi kötelezettséget vezetnek be a koronavírusos megbetegedések napi számának közlésekor. 

Vass Levente parlamenti képviselő a Maszolnak elmondta, szerdától sokkal több értelmezhető információt fognak jelenteni a közölt tesztek száma, mert eddig nem tudtuk, hogy a naponta elvégzett tesztekből hányat végeztek olyan embereknél, akiket első alkalommal teszteltek, és hány volt ismételt teszt. Az orvos-politikus is egyébként úgy látja, hogy a valós napi fertőzésszámokat közölték eddig a hatóságok. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?