Com’On Sepsi: fiatalok adhatnak lendületet Sepsiszentgyörgynek

Kulturális, társadalmi és egyéb kreatív programokat, tevékenységeket kezdeményezhetnek a sepsiszentgyörgyi fiatalok, és ezek megvalósításához anyagi támogatást kaphatnak. A sepsiszentgyörgyi önkormányzat a Prospero Kulturális és Ifjúsági Egyesülettel partnerségben a tavalyi sikeres kezdeményezés után másodszor is meghirdette a Com’On Sepsi ifjúsági részvételi programot.

A Com’On Sepsi program célja, hogy a 14 és 35 év közti, Sepsiszentgyörgyön élő, dolgozó vagy tanuló fiatalok kreatív programokat kezdeményezzenek, amelyek megvalósítására egyenként legtöbb 2500 lejes támogatást nyújt az önkormányzat és a partner egyesület, ha a kezdeményezett projekt igényei meghaladják a lehívható összeget, a különbözetet a csapatoknak más forrásból kell fedezni.

A Com’On Sepsi projekthez ötletekkel, javaslatokkal csatlakozók nem kell feltétlen hivatalosan bejegyzett szervezetbe tömörüljenek, így a kezdeményezéseket legalább 3 tagból álló informális csoportosulások javasolhatnak. A program a részvételi költségvetés elvét követi, vagyis bevonja a város lakosságát a döntési folyamatba arról, hogy hogyan lehet optimálisan elkölteni a városi költségvetés egy részét.

Fontos szempont, hogy a támogatásra benyújtott programokon való részvételnek ingyenesnek kell lennie, illetve a pályázóknak figyelembe kell venniük már a tervezés során az aktuális távolságtartási és járványügyi előírásokat is, hívja fel a figyelmet a sepsiszentgyörgyi önkormányzat.  

Rámutatnak, hogy a Com’On Sepsi projekt tavalyi, első kiadásában, 2019. szeptember és november között 27 kezdeményezés valósult meg összesen 22 helyszínen, közel 3000 ember mozgósításával. A kezdeményezések megvalósításában mintegy 700 önkéntes fiatal vett részt. A kezdeményezéseket július 20. és augusztus 30. között lehet benyújtani a www.comonsepsi.ro  online felületen. A közönségszavazásra augusztus 25. és szeptember 15. között kerül sor, a kezdeményezések pedig szeptember és november között valósulnak meg.

Pályázni lehet a következő témakörökben: „Plusz helyek” azaz sepsiszentgyörgyi terek azonosítása és kulturális aktiválása, meglévő helyek újragondolása, egyéb környezettudatos és környezetszépítő akciók. „Plusz témák” azaz olyan kezdeményezések köztudatba helyezése, amelyek újdonságot hoznak a szentgyörgyi közösségek életébe, vitát és konstruktív ötletcserét gerjesztenek.

„Plusz közösség”, vagyis olyan kezdeményezések kiemelése, amelyek a sokszínűséget, multikulturalizmust ünneplik, a másság elfogadását, a civil kurázsit, a társadalmi felelősségvállalást és a tevékeny polgári öntudat kialakítását helyezik előtérbe, valamint hozzájárulnak a következő generációk tudásának gyarapításához, felnőtté válásához.

„Plusz mozgás”, azaz a városlakók mozgásának és mobilitásának elősegítésére irányuló kezdeményezések a helyváltoztatástól a testedzésig, a figyelemfelkeltéstől a gyakorlati megvalósításig. „Plusz kapcsolat”, vagyis a távol s itthon levő sepsiszentgyörgyiek elő vagy virtuális kapcsolatának erősítése, a hazatérés motivációjának erősítése.

Kapcsolódók

Kimaradt?