Amint életbe lép a karanténtörvény, a kormány mindent megtesz az esetszámok csökkentésére

Mihelyt az új karanténtörvény hatályba lép, a kormány minden intézkedést meghoz, hogy hatékonyan küzdhessen a koronavírus-járvány terjedése ellen, illetve a lakosság egészségének és életének megóvásáért – jelentette ki Ludovic Orban kormányfő hétfőn, hozzátéve, hogy a kabinet valószínűleg kedden ül össze ebben az ügyben.

„Az a célunk, hogy minden rendelkezésünkre álló intézményes eszközt felhasználjunk, hogy kordában tarthassuk a járványt és csökkentsük a fertőződések számát. Nem szeretnénk semmiféle újabb korlátozást, vagy a gazdaságot negatívan érintő intézkedést elrendelni” – fejtette ki Orban.

A kabinet az új törvény előírásait betartva fogja módosítani a veszélyhelyzetet szabályozó kormányhatározatot, felkészítve ugyanakkor minden illetékes intézményt – az Országos Közegészségügyi Intézetet, a közegészségügyi igazgatóságokat, a katasztrófavédelmi felügyelőségeket –, hogy minél rövidebb időn belül vezessék be a szükséges intézkedéseket. Ennek érdekében valószínűleg kedd reggel ül össze a kormány – tette hozzá.

A becslésekkel kapcsolatban, amelyek szerint szeptemberben elérheti az egymilliót a koronavírus-fertőzöttek száma Romániában, Orban azt mondta, hogy voltak már olyan előrejelzések, amelyek nem igazolódtak be, de az állam intézményei megteszik kötelességüket, és minden törvényes intézkedést meghoznak a járvány visszaszorítása érdekében. Hozzátette, a hatóságok gyakorították az utóbbi időszakban a járvány megelőzését célzó szabályok betartását ellenőrző akciókat.

A járványhelyzet és biológiai veszély esetére kidolgozott karanténtörvényt szombaton írta alá Klaus Iohannis államfő, és kedden lép érvénybe a jogszabály.

Fontosabb tudnivalók

A jogszabály szerint egy személy karanténba helyezése akkor rendelhető el, ha olyan régióból érkezik, ahol az országos, európai és nemzetközi szervezetek által közölt adatok alapján magas a járványügyi kockázat, vagy közvetlen kapcsolatba került olyan személyekkel, akik bizonyítottan fertőző betegségben szenvednek. Amennyiben ezek a személyek megtagadják, hogy otthon vagy az általuk meghatározott más helyen karanténba vonuljanak, valamint ha az érintett személyek nem tartják be a karanténintézkedést, jóllehet korábban hozzájárultak ehhez, az orvos vagy az ellenőrző szervek javaslatára a közegészségügyi igazgatóság (DSP) dönthet arról, hogy az illető személyeket hatósági karanténba helyezi, amennyiben egy fertőző betegség közösségi terjedésének közvetlen veszélye áll fenn.

Az elkülönítést a betegségben szenvedő, az eset meghatározására utaló tünetekkel rendelkező személyek, valamint a magas patogenitású kórokozót hordozó személyek esetében rendelik el, még akkor is, ha tünetmentesek. Az elkülönítés elrendelhető otthon, egy bejelentett helyen vagy egy egészségügyi egységben. A törvényre azért volt szükség, mert korábban az alkotmánybíróság törvényellenesnek nyilvánította azt, hogy egészségügyi miniszteri rendelettel „korlátozzák valakinek a szabadságát” – vagyis karanténba helyezzék a koronavírusos, vagy a járvány által sújtott országokból érkező személyeket –, azt ugyanis csak a parlament által elfogadott törvények alapján lehet megtenni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?