Székelyföldre is érvényes esőriasztást adtak ki a meteorológusok

Másodfokú (narancssárga jelzésű), légköri instabilitásra és bő csapadékra vonatkozó riasztást adott ki hétfőn az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM), amely estig érvényes az ország 16 megyéjében. Szintén estig egy elsőfokú (sárga jelzésű), rossz időre vonatkozó riasztás érvényes 18 megyében.

A meteorológusok szerint hétfőn 12 és 21 óra között Erdély keleti és délkeleti részén, Moldva nyugati és déli részében, Dobrudzsa északi részében, Munténia északi és északkeleti felében fokozott lesz a légköri instabilitás, zivatarok, felhőszakadások, villámlások, szélviharok és jégesők várhatók. A csapadék mennyisége meghaladhatja a 30-40 litert négyzetméterenként, kisebb kiterjedésű területeken pedig az 50-60 litert is.

A következő megyékben érvényes a másodfokú riasztás: Tulcea, Brăila, Galac, Buzău, Vrancea, Bákó, Neamţ, Suceava, Beszterce-Naszód, Maros, Hargita, Kovászna, Brassó, Prahova, Dâmboviţa és Argeş.

Délelőtt 10 órától 21 óráig érvényes ugyanakkor egy elsőfokú riasztás Erdély egyes részein, valamint Máramarosban, Munténiában, Dobrudzsában és Moldvában. Ezekben a régiókban lesznek időszakok, amikor fokozott lesz a légköri instabilitás, záporok, zivatarok várhatók, a szél megerősödik, viharossá válik és elszigetelten jégesőre is kell számítani. A csapadék mennyisége meghaladhatja a 20-25 litert négyzetméterenként, elszigetelten pedig a 30-40 litert is.

Az érintett megyék a következők: Konstanca, Ialomiţa, Călăraşi, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Szeben, Fehér, Kolozs, Szilágy, Szatmár, Máramaros, Beszterce-Naszód, Maros, Suceava, Neamţ és Vaslui.

Az ANM emellett kiadott egy légköri instabilitásra vonatkozó figyelmeztetést is, amely az egész országra érvényes kedd déltől szerda délelőtt 10 óráig. Ez idő alatt zivatarok, felhőszakadások, villámlások várhatók, a szél rövid időszakokra felerősödik, elszigetelten szélviharra és jégesőre is számítani lehet. A csapadék mennyisége meghaladhatja a 20-25 litert négyzetméterenként, kisebb kiterjedésű területeken pedig a 30-35 litert.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?