Ismét üzent a temesvári sztárorvos a növekvő esetszámok kapcsán

Mindenki azt kezd az életével és egészségével, amit akar, a gond ott kezdődik, ha ezzel mások egészségét kockáztatod – üzente egyebek mellett a közösségi médiában közzétett bejegyzésében Virgil Musta, a temesvári Victor Babeș járványkórház orvosa. 

Az ezidáig több mint 600 koronavírusos beteget meggyógyító orvos figyelmeztetett: Temes megyében is emelkedik az új koronavírus-fertőzöttek száma, egyre több a súlyos eset és az elhalálozások száma is nő. 

Meglátása szerint mindez többek között annak tulajdonítható, hogy az állampolgárok egy része nem tartja be a szabályokat, valamint összeesküvés-elméletekben és álhírekben hisz. Úgy véli, mindenki azt kezd az életével és egészségével, amit akar, de csak addig a pontig, amíg ezzel mások egészsége nem kerül veszélybe. Az egymás iránti tisztelet kellene hogy legyen a legfontosabb, függetlenül attól, hogy a hatóságok milyen szabályokat vagy enyhítéseket hoznak, érvelt.

Hangot adott annak is, hogy a temesvári járványkórház nehéz helyzetben van. Az intézmény Covid-részlegén elfogytak a férőhelyek (összesen 55 ágy, amiből 5 az intenzív terápián található), így előfordulhat, hogy a kórház többi osztálya is átáll a koronavírusos betegek fogadására, ami ismét azzal járna, hogy az egészségügyi ellátásra szorult, nem koronavírusos pácienseket más kórházakba utalják.

Pénteki adatok szerint Romániában egy nap alatt újabb 799 koronavírus-fertőzést jegyeztek, így újabb rekordot döntött a napi esetszám a járvány kezdete óta. A nyilvántartott fertőzöttek száma 35 802-re emelkedett. Összesen 17 új halálesetet jelentettek, ezzel az áldozatok száma 1988-ra nőtt. A gyógyultak száma 22 312, így az aktív fertőzöttek száma 11 502-re nőtt a csütörtöki 10 843-hoz képest. Jelenleg 273 beteget ápolnak intenzív osztályon. Kérésükre eddig 823 fertőzöttet engedtek ki a kórházból. 

(Címlapfotó forrása: adevarul.ro

Kapcsolódók

Kimaradt?