Elfogadták a törvényt: bevezetik az elektronikus személy igazolványt


-A A+

Döntő házként elfogadta kedden a képviselőház az elektronikus személyi igazolvány bevezetéséről szóló törvényt. A jogszabályt már csak az államfőnek kell kihirdetnie ahhoz, hogy hatályba lépjen.

A törvény szerint az elektronikus chipet tartalmazó okmány egészségügyi kártyaként is működik majd. Újdonság, hogy az igazolványt a szülők kérésére már 14 éve koruk előtt kibocsátják a gyerekük számára. Azoknak, akik nem akarnak elektronikus okmányt, lehetőségük lesz egyszerű személyi igazolvány kiállítását kérni; ezek magas fokú biztonságot nyújtanak, de nem tartalmaznak elektronikus elemeket vagy adatokat.

Mivel a személyazonosságot az elektronikus aláíráshoz hasonló mechanizmusok igazolják, nem lesz már szükség az új típusú igazolványt birtokló állampolgár fizikai jelenlétére a hivatalban, mert távolról hozzáférhet különböző szolgáltatásokhoz, például jármű regisztrálásához, erkölcsi igazolvány megszerzéséhez, értesítésekhez, engedélyekhez vagy egyéb, az állami hatóságok által kiállított dokumentumokhoz, benyújthatja a törvény által előírt személyes nyilatkozatokat stb.

A régi igazolványokhoz képest (amelyeket 1997 óta állítanak ki) az újaknak egészen más lesz a gyártási technológiája, új grafikai biztonsági elemeket tartalmaznak, és nem utolsó sorban rendelkezni fognak az elektronikus adathordozók által nyújtott informatikai védelemmel.

Az Európai Unióban szabad mozgást lehetővé tevő elektronikus okirat kiadását 2021 augusztusától kezdik.

 
EZT OLVASTA MÁR?

X