Előfordulhat, hogy jövőtől nem írathatók forgalomba Romániában a jobbkormányos autók

Ha nem hosszabbítják meg a Nagy-Britannia és az Európai Unió közötti kilépési egyezmény (Brexit) átmeneti időszakát, 2021. január elsejétől nem helyezhetők forgalomba Romániában az Egyesült Királyságból származó gépjárművek, amelyek kormánya a menetirány szerinti jobb oldalon található – olvasható az Országos Gépjármű-nyilvántartó Hivatal (RAR) közleményében.

Bár az Egyesült Királyság idén január 31-én kilépett az EU-ból, jelenleg még érvényben van a közösségi szabályozás, amely alapján a szigetországból származó autók forgalomba helyezhetők a tagállamokban, így Romániában is. A tranzitidőszak azonban december 31-én lejár, és ha nem hosszabbítják meg, akkor január elsejétől a harmadik országbeli, unión kívüli államokból származó gépkocsikra vonatkozó szabályok lépnek érvénybe, vagyis nem kaphatják meg a törzskönyvet (CIV) – hívta fel a figyelmet a RAR.

Kivételek korábban is voltak, és lesznek is – tették hozzá –, például bizonyos közszolgáltatásokra használt jobbkormányos járművek elfogadottnak minősülnek (mondjuk, a köztisztasági vállalatok esetében).

Arra nincsen szabályozás, hogy a már forgalomba helyezett jobbkormányos autókkal mi lesz, vagy, hogy módosítani kell-e a kormányblokk pozícióját, netán bevonják-e a forgalmi engedélyüket – áll még a közleményben.

Európában baloldali közlekedés van – tehát jobbkormányos autók járnak az utakon – az Egyesült Királyságban (Anglia, Skócia, Wales, Észak-Írország), az Ír-tengeren lévő brit koronafüggőségen, a Man-sziget Man, a közigazgatásilag önálló Csatorna-szigeteken (Guernsey és Jersey), valamint a jelenlegi európai uniós tagállamok közül Írországban, Máltán és Cipruson (a török Észak-Cipruson is).

A közelmúltban a román rendőrség statisztikája alapján beszámoltunk arról, hogy az év első hat hónapjába 25 olyan súlyos baleset történt az országban, amelyben jobbkormányos autók is érintettek voltak, és ebből 24-et azok vezetői okoztak (ezekben a karambolokban 16-an haltak meg). A jobbkormányos autók vezetői főleg előzéskor vannak nehéz helyzetben, hiszen nem láthatják be jól a szemközti sávot. Nagy-Britanniából és Írországból főleg a használtautó-kereskedők, de az ott dolgozó romániai vendégmunkások is előszeretettel importálták a személygépkocsikat és haszongépjárműveket.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?