Öt nap, két koronavírusteszt – versenyt futnak az idővel a szatmáriak is

Szatmár megyében két laboratóriumban végeznek koronavírus-tesztet. Az egyikben már csak tíz nap múlva fogadják a mintavételre jelentkezőket, olyan sok az igénylés.

Szerda éjféltől csak két negatív koronavírus-teszt birtokában lehet belépni Magyarországra karanténkötelezettség nélkül, mint ahogy egyre több ország is a teszt felmutatásától teszi függővé a belépést – igaz, csak egyet kérnek.

Sok szatmári reménykedett abban, hogy a külföldi hatóságok az úgynevezett gyorsteszteket is elfogadják a fertőzöttségmentesség igazolásaként, egyrészt mert megnevezésük értelmében valóban gyorsan, pár óra leforgása alatt elkészülnek, másrészt mert jóval kevesebb pénzbe (átlagosan 75 – 85 lej) kerülnek – viszont már múlt héten többen is pórul jártak, amikor az osztrák hatóságok nem fogadták el a gyorsteszteket, és nem engedték őket Ausztria területére belépni.

Ezen esetek nyomán már sejteni lehetett, amit aztán később Müller Cecília tisztifőorvos pontosított is: a magyarországi hatóságok csak hiteles dokumentumot tudnak elfogadni, az Egészségügyi Világszervezet ajánlásait figyelembe véve két, az aktuális fertőzöttséget vizsgáló PCR-tesztet, ugyanis ez biztosítékot jelent arra, hogy valaki nem fertőző.

Szatmár megyében két, az egészségügyi minisztérium által akkreditált helyen lehet igényelni a molekuláris biológiai vizsgálatot: a Szatmár Megyei Egészségügyi Igazgatóságon (a DSP által levett mintákat aztán a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház laboratóriumában vizsgálják meg), valamint egy magánklinika laboratóriumaiban – előbbi helyen 250, míg utóbbiban 285 lejbe kerül egy vizsgálat, s mindkét laboratóriumnál előjegyzéssel kell időpontot kérni.

A DSP-s mintavételre hétfőtől péntekig, 8-10 óra között lehet jelentkezni, és az eredményeket (eddig legalábbis) egy nap leforgása alatt megkapja az érintett, így elvileg nem csúszik ki abból a határátlépés előtti öt napos intervallumból, amelyben 48 órás különbséggel kell megcsináltatnia a két PCR–tesztet.

Persze az már más kérdés, hogy mi lesz az elkövetkező időszakban, az ugrásszerűen megnövekedett igénylések lehetővé teszik-e továbbra is a teszteredmények gyors elkészítését – ugyanis a megyei kórház laborjában (ahol eddig összesen 9749 tesztet végeztek el) végzik a fertőzött/fertőzésgyanús esetek vizsgálatát is, és értelemszerűen ők elsőbbséget élveznek.

A magánklinika laborjában máris telt ház van, előjegyzést legkorábban július 23-ra tudnak elfogadni, s ott az eredmények feldolgozása is több időbe kerül, átlagosan 48 óra elteltével kaphatja kézbe teszteredményét az igénylő, azaz épp hogy belefér abba a bizonyos ötnapos intervallumba. Kérés esetén a teszteredmény angol nyelvű fordítását mindkét helyen csatolják a román nyelvű igazolás mellé.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?