FRISSÍTVE – Iohannis: a járvány fényt derített a rendszerbeli hibákra

FRISSÍTVE: A koronavírus-járvány egy sor romániai rendszerbeli hibára derített fényt – jelentette ki csütörtöki televíziós beszédében Klaus Iohannis államfő.

A Cotroceni-palotában nyilatkozó elnök azt mondta: a járvány olyan rendszerbeli hibákra derített fényt, mint például a labilis gazdaság, a közberuházások hiánya, a csökkent termelékenység és csökkent közigazgatási kapacitás.

„A COVID-19 betegség okozta válság hatalmas terhet jelentett a nagy állami rendszerek számára, amelyeket éveken keresztül alulfinanszíroztak, és olykor felelőtlenül irányítottak. Az előző kormányok dilettantizmusa és felelőtlensége negatív hatással volt az államnak arra a képességére, hogy megfelelően reagál ehhez hasonló fenyegető helyzetekben. A rendszerbeli sebezhetőségek miatt a romániai hatóságok még nehezebb helyzetbe kerültek, amikor egy ilyen mértékű válságot kellett kezelniük” – mondta Iohannis.

Az államfő kijelentette: a szükségállapotot elrendelő márciusi elnöki rendeletre szükség volt ahhoz, hogy megakadályozzák a vírus gyors ütemű terjedését. Kifejtette: a járvány rávilágított, hogy óriási hiányosságok főleg az egészségügyben, ahol a legsürgősebb és legfontosabb készletek sem voltak biztosítva.

Iohannis jóhiszemű együttműködésre szólította fel a politikustársadalmat és a különböző pártok befolyása alatt álló állami intézményeket, a sajtót és a civil társadalmat is. „A vírus valóságos, nincs politikai színe, nem lehet törvénnyel betiltani, és nem is tűnik el csak attól, ha tagadják létezését" – szögezte le az államfő, ismételten felhívást intézve a parlamenthez, hogy mielőbb fogadja el a lakosság egészségének hatékony védelméhez szükséges jogszabályi keretet.

Csütörtökön ismét megdőlt a napi esetszám rekordja: az utóbbi 24 óra alatt 614 új koronavírus-fertőzöttek azonosítottak, többet mint a járvány áprilisi tetőzésekor bármelyik napon.

Tájékoztatta a parlamentet a szükségállapot idején hozott intézkedésekről

Iohannis kijelentette, hogy elküldte a parlamentnek – a vonatkozó törvénynek megfelelően – a koronavírus-járvány miatt március 16-án, majd április 14-én kiadott dekrétumokkal elrendelt szükségállapotról szóló tájékoztatást. Azt mondta, a dokumentum átlátható módon összefoglalja azokat az intézkedéseket, amelyeket a szükségállapot időszakában kezdeményezett az állampolgárok egészségének védelme, a vírus terjedésének korlátozása, valamint a gazdaság újraindítása érdekében.

Az államfő szerint a dokumentum javaslatokat is tartalmaz arra vonatkozóan, hogy a jövőben miként léphet fel az állam hatékonyabban az ehhez hasonló kihívásokkal szemben.

„Az új koronavírus radikálisan megváltoztatta mindannyiunk életét, és próbára tette az egészségügyi, szociális védelmi és gazdasági rendszereket szerte a világon. A más országokban történteket látva egyértelműen kijelenthető, csak szigorú intézkedésekkel lehetett megállítani a vírus masszív terjedését. Románia idejében és hatékonyan lépett fel ellene" – fogalmazott Iohannis.

Kapcsolódók

Kimaradt?