Elkezdődött a Mátyás-szoborcsoport letisztítása Kolozsváron

Csütörtök délelőtt elkezdődött a Mátyás-szoborcsoport letisztítása Kolozsvár főterén, közölte a kolozsvári RMDSZ. A szervezet tanácsosai már többször felhívták a figyelmet arra, hogy szükség van a szoborcsoport megtisztítására.

„Hosszas huzavona után június 23-án kihirdettük a közbeszerzés nyertes ajánlatát. A műemlékvédelmi bizottság beleegyezésével, a több mint négyezer lejes munkálatot Kolozsi Tibor szobrászművész felügyelete alatt végzik majd el” – nyilatkozta Oláh Emese Kolozsvár alpolgármestre, az RMDSZ kolozsvári szervezetének elnöke.Fadrusz János 1902-ben felvatott művét 2011-ben restaurálták, szintén Kolozsi Tibor vezetésével. A szakember szerint a szobrot évente újra kellett volna viaszozni, hogy megelőzzék a zöld felszíni réteg kialakulását, és ezt a restaurálást követő karbantartási útmutatóban rögzítették is.

A munkálatot utoljára 2012-ben, a garancia keretében végezte el a restaurátorcsapat. A Szabadság napilap szerint a polgármesteri hivatal csak 2019-ben kérvényezte újra a bukaresti szakhatóságtól a beavatkozás engedélyezését, de akkor a teljes körű restaurációhoz szükséges dokumentációt kérték ehhez, aminek az összeállítása mintegy 10 ezer lejbe került volna.

Kapcsolódók

Kimaradt?