Elvesztette egészségügyi biztosítását a kényszerszabadságra küldött alkalmazottak egy része

Az Országos Egészségbiztosító Pénztár (CNAS) szerint több munkaadó hibásan adta le a társadalombiztosítási járulékokra vonatkozó 112-es nyilatkozatot az Országos Adóhatóságnak (ANAF), írja az Agerpres.

A CNAS csütörtökön jelezte, hogy több kényszerszabadságra, azaz technikai munkanélküliségre küldött alkalmazott elvesztette biztosított státuszát az erre jogosult személyek adatait tartalmazó egységes informatikai rendszerben (SIUI), annak ellenére, hogy munkaadóik kifizették a társadalombiztosítási járulékot. A jelenség oka a CNAS szerint az, hogy a SIUI az ANAF-hoz benyújtott 112-es nyilatkozatban szereplő adatokat tartalmazza, a munkaadók egy része pedig a kényszerszabadságra küldött alkalmazottakat az egészségbiztosítást nem fizető kategóriába írta be.

Adela Cojan, a CNAS elnöke sajnálatosnak nevezte, hogy a kényszerszabadság miatt nehéz helyzetbe került alkalmazottak elé ezzel újabb akadály gördült, és megígérte, hogy az adóhatósággal közösen megpróbálnak megoldást találni a helyzetre. A megoldás egy újabb, helyesbítő nyilatkozat lenne, amit a munkaadónak kellene benyújtania, és amely alapján az egészségbiztosításra jogosult alkalmazottak státuszát 48 órán belül javítják a rendszerben.

A jelenleg érvényben levő szabályok szerint az a személy, aki nem járul hozzá az egészségbiztosítási alaphoz, és ez alól nincs is felmentése, a járulék legutóbbi kifizetésétől számított 90 napra elveszti biztosított státuszát.

(Címlapfotó: Pexels.com)

Kapcsolódók

Kimaradt?