Hamis hajtási engedélyekkel foglalkozó bűnszervezetet leplezett le a DIICOT

Hamis hajtási engedélyek megszerzésére szakosodott bűnszervezetet lepleztek le Romániában: nyolc személyt tartóztattak le, 26-ot pedig bírósági felügyelet alá helyeztek az ügyben, miután szerdán 61 házkutatást tartottak Bukarestben és nyolc romániai megyében, írja a news.ro.

A Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) Ploieşti-i kirendeltsége a rendőrséggel karöltve Bukarest mellett Prahova, Dâmboviţa, Ilfov, Teleorman, Giurgiu, Botoşani, Dolj és Konstanca megyében tartott házkutatásokat szerdán, hogy felszámolják az okirat-hamisításra szakosodott bűnszervezetet. Ügyészségi források szerint a csoport egyik vezetője az a Romeo Ursu „Boenică”, aki ellen ingatlancsalás miatt 12 éve van érvényben elfogatóparancs, és jelenleg Jordániában tartózkodik.

A nyomozók szerint 2019 második felében jött létre a kilenc tagú, román és külföldi állampolgárokból álló bűnszervezet, amelyhez később újabb román állampolgárok csatlakoztak. A csoport hamis hajtási engedélyeket állított ki romániai személyeknek, tagjait informatikai bűnözéssel, korrupcióval, okirat-hamisítással vádolják. A hamis hajtási engedély megszerzéséhez elkérték a megrendelő személyes adatait, fényképét és aláírásmintáját, ezeket külföldre továbbították, majd onnan postázták Romániába a hamis külföldi járművezetői engedélyt, amelyet a megrendelő hivatalosan romániai hajtásira válthatott. Egy ilyen jogosítvány megszerzéséért mintegy 3000 eurót kértek el.

Az ügyészség eddig több mint 50 olyan román állampolgárt azonosított, akik éltek a lehetőséggel, és már megszerezték az érvényes romániai jogosítványt vagy kérvényezték azt a hatóságoknál. Egy részük már nyilvántartásban is szerepelt a közlekedési szabályok megszegéséért. DIICOT Ploieşti-i kirendeltségén 79 személyt hallgattak ki az ügyben.

(Címlapfotó: Pexels.com)

Kapcsolódók

Kimaradt?