Megbírságolták a műsorvezetőt, aki magyarellenes felhanggal beszélt Úz-völgyéről

5 ezer lejre bírságolta az Országos Diszkriminációellenes Tanács Radu Banciu műsorvezetőt, amiért magyarellenes diskurzust folytatott az úzvölgyi temető kapcsán, közölte az esetet jelentő Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat. Szintén a MIJSZ panasza alapján korábban 20 ezer lejre büntették a B1 televíziót a „Lumea lui Banciu” tavaly május 19-i adása miatt.

A műsor témája az úzvölgyi temető bemutatása volt, magyarellenes, hamis tényközlő megközelítésben, megsértve ezáltal a magyarok jogait. A műsorvezető arról beszélt, hogy a magyarok el akarják tüntetni a magyarlakta területekről a román zászlót, a román szimbólumokat, a román nyelvet és a román katonák földi maradványait is, hogy a földben se legyen „román ember csontja.” Banciu kifejtette, hogy a román földben eltemetett halottakról nem Csíkszereda, Hargita megye vagy Kovászna megye dönt, hanem Bukarest. Meglátása szerint mindenről, ami az országban történik, csak Bukarestnek szabadna dönteni.A MIJSZ panasza szerint Radu Banciu félretájékoztatta a nézőket, amikor az állította, hogy a magyarlakta megyék intézményeiben csak a magyar nyelvet használják, és a románoknak nincs lehetőségük érvényesülni ezekben a régiókban, illetve hogy a magyarok gyűlölik a román népet.

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács döntése szerint Banciu állításai kimerítik a gyűlöletbeszéd fogalmát, xenofóbak és diszkriminatívak a magyar közösségre nézve, és a műsor sugárzásával a B1 TV is felelős gyűlöletbeszéd terjesztéséért.

Benkő Erika, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat igazgatója üdvözölte a tanács döntését, amely révén nem csak a tévécsatorna, hanem „a konkrét felelős” is bírságot fizet. „Hiszek benne, hogy a kitartó és következetes munkának mindig megvan az eredménye, és előbb-utóbb Radu Banciu és a B1 TV is belátja, hogy személyes magyarellenes meggyőződésének nincs helye a közéletben. Addig is minden eszközt megragadunk, hogy a törvény által biztosított lehető legnagyobb bírságokat kapják. Ehhez a munkához nagyban hozzájárulnak a lakossági bejelentések, amelyekre a továbbiakban is számítunk” – hangsúlyozta Benkő Erika.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?