Ezért ugrott meg az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma Ludovic Orban szerint

Az igazolt koronavírusos fertőzések számának növekedése annak tudható be, hogy az emberek nem tartották be az egészségügyi védelemre vonatkozó hatósági intézkedéseket, jelentette ki szerda este Ludovic Orban.

A miniszterelnök emlékeztetett, hogy négy hete nő a koronavírusos fertőzöttek száma, és szerdán, július 8-án regisztrálták a legnagyobb esetszámot. Mindez annak dacára történt, hogy a román kormány - más európai kabinetektől eltérő módon - fokozatosan engedélyezte a lazítást.

Az esetszámok növekedésének az az oka a miniszterelnök szerint, hogy az emberek nem tartották be az olyan egészségügyi óvintézkedéseket, mint a maszkviselés, a távolságtartás, a gyakori kézmosás, az arc kézzel érintése. „Fordulóponthoz érkeztünk, továbbra is fennáll az esetszámok növekedésének kockázata” – mondta a kormánypalotában nyilatkozó miniszterelnök.

Ugyanakkor kifejezte reményét, hogy a parlament elfogadja a karanténra és elkülönülésre vonatkozó törvényt, hogy a hatóságoknak lehetőségük legyen szükség esetén elrendelni ezeket az intézkedéseket. „Ezek alapvető dolgok, amelyekre szükségünk van a járvány elleni hatékony harchoz” – jelentette ki a miniszterelnök.

Szerdán a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) arról számolt be, hogy az elmúlt 24 órában 555 fertőzést regisztráltak 13 147 teszt elvégzése után. Kedden 396 fertőzést igazoltak 11 855 teszt eredményének feldolgozása után.

Kapcsolódók

Kimaradt?