A járvány elleni védekezés költségeinek megtérítésére pályázik Hargita Megye Tanácsa

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház és működtető intézménye, Hargita Megye Tanácsa benyújtotta az Európai Unió Nagy Infrastruktúra Operatív Programjában (POIM) a koronavírus elleni védekezés költségeinek megtérítésére, illetve egyes eszközök, gyógyszerek beszerzésére vonatkozó, 24 594 558 lej összértékű pályázatát.

A Covid-19 okozta egészségügyi helyzet kezelési kapacitását hívatott növelni az a pályázati lehetőség, amelyet az Európai Unió Nagy Infrastruktúra Operatív Programjában nyitottak meg, és amelynek keretében Hargita Megye Tanácsával partnerségben a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház is benyújtotta a pályázatát pénteken.

A projekt összértéke 24 594 558 lej. A pályázat keretében – a megszabott feltételek teljesítése mellett – megtérítik a kórházaknak a koronavírus-járvány megfékezése érdekében tett anyagi erőfeszítést a február 1-e és december 31-e közötti időszakra. Ugyanakkor támogatást lehet nyerni további, a védekezést és megelőzést, illetve a kezelést segítő fogyóanyagok, védőfelszerelés és orvosi eszközök beszerzésére is.

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház projektjében orvosi eszközökre (fogászati egység, röntgengép-kiegészítők), gyógyszerekre, reagensekre, fogyóeszközökre (például maszkok, védőruházat, cipőtakaró, fejtakaró, védőoverall, védőálarc, védőszemüvegek) igényel térítést. Emellett, ha a pályázat finanszírozást nyer, a kapott összegből további fertőtlenítő- és tisztítószereket, orvosi eszközöket (többek között lélegeztetőgép, hemodialízis-gép, Real Time PCR-gép, életfunkciókat ellenőrző monitor, injektomat, mikroszkóp, intenzív terápiás ágy), gyógyszereket és fogyóanyagot (védőruházat, tisztítóeszközök) vásárol a kórház.

– A koronavírus-járvány mindenkit meglepetésként ért, minket is, de mivel hozzánk az ország többi részéhez viszonyítva később ért el a megbetegedési hullám, volt időnk megfelelően felkészülni védőruházattal és gyógyszerekkel a személyzetünk és pácienseink számára. Sok adományt kaptunk, a felkészülés azonban így is nagy anyagi erőfeszítés volt a kórháznak. A pályázat összeállításakor nemcsak az elköltött összegek visszaszerzését tartottuk szem előtt, hanem a tervezett vásárlásoknál az intézmény fejlesztésének szempontjait is – fejtette ki a pályázat kapcsán dr. Konrád Judit, a kórház menedzsere.

"A járvány megjelenése óta megfeszített tempóban dolgoztunk, a megyei tanács és a kórház munkaközössége egyaránt. Pénzeket csoportosítottunk át, adománygyűjtést szerveztünk, bevontuk a közösség minden rétegét, mobilkórházat építettünk, hogy a betegeket megfelelően el tudjuk látni, számos intézkedést hoztunk a lakosság biztonsága érdekében. Remélem, hogy az elsők között lesz a pályázat, és ezzel megtérülnek azok a költségek, amit eddig a kórház a járvány elleni védekezésre és a gyógyításra fordított. Az így felszabaduló összeget pedig a kórház további fejlesztésére fordíthatjuk" – nyilatkozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. 

Kapcsolódók

Kimaradt?