Visszaélések az erdélyi magyar iskolákban: ne hallgasd el a tapasztalataidat!

 

A kolozsvári Érted ifjúsági szervezet a Székelydata-val együttműködve elemzést készítene az erdélyi magyar iskolákban jelen lévő fizikai és verbális erőszakról. Ehhez a diákok és pedagógusok segítségét kérik.

A kezdeményezést az Éter című erdélyi magyar ifjúsági blogon jelentette be Csala Dénes, a Székelydata szerzője. A Lancaster University adjunktusának projektje abból indult ki, hogy nemrég egy videó került ki az internetre egy különösen trágár és megalázó viselkedésű szatmárnémeti tanár órájáról.

Csala Dénes létrehozott egy biztonságos email címet, amelyen a magyar diákok jelezhetik, ha úgy érzik, hogy visszaélést szenvedtek az iskolában. Minden üzenet anonim és a protonmail titkosított szervereire érkezik.

„Arra kérlek, két bekezdésben írd le azt, hogy mi történt, és miért érzed igazságtalannak. Ha van bizonyítékod, csatold (bár tudom, hogy nem szabad osztályteremben felvételt készíteni - a saját otthonodban azt csinálsz, amit akarsz). Ha gondolod, említs helységet, tantárgyat, életkort, vagy bármit, amit fontosnak tartasz. A nevedet kérlek, ne említsd, a nemedet, ha szükséges igen” – olvasható a felhívásban.

Meggyőzödésünk, hogy egészséges társadalmi folyamatok és így az erdélyi magyar közösség formálása is az oktatás...

Közzétette: Éter – 2020. június 30., kedd

Csala Dénes arról biztosítja a történeteikről beszámoló diákokat, hogy végig szem előtt tartják a kilétük titkosságát, és szükség szerint megváltoztatják a részleteket a felismerhetetlenségig. A beszámolókat erre a címre várják: diaksztori@protonmail.com.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?