Ezentúl csak közmunkáért jár az ingyen ebéd Déván

Közmunka elvégzésére kötelezi a dévai önkormányzat a szociális segélyezetteket, illetve a városi szegénykonyha ellátottjait – írja a Nugatijelen. A helyi tanács pénteken fogadta el az erről szóló határozatot Petru Mărginean polgármester kezdeményezésére.

A határozat értelmében havonta legalább 25 óra közmunkát kell elvégezniük mindazoknak, akik a város által működtetett szegénykonyhán ebédet kapnak. A havi 25 munkaóra egy személyre vonatkozik, ha egy családban többen is kapnak ingyen ebédet, akkor minden egyes személynek le kell dolgoznia a 25 órát.

Amennyiben az érintettek megtagadják a munkát, a városvezetés 3 hónapra visszavonhatja az ingyenes ebédet, sőt a szociális segélyeket is.

Át kell szervezni a segélyezési rendszert, egyesek különböző segélyekben részesülnek (EU-s ingyen élelmiszercsomagok, szociális segély, támogatások), de semmilyen munkát nem végeznek, míg másoknak, akik dolgoznak, kevesebb jut. „Ez nem mehet tovább, a szociális segélyek és az ingyen ebéd fejében valamilyen munkát kell elvégezni a közösség érdekében, mivel a segély is közpénzből származik, a dévai közösség adólejeiből, s ezt valamilyen formában viszonozni kell” - szögezte le a polgármester.

A szociális segélyezettekre a zöldövezetek gondozását és köztisztasági feladatokat bíznának, szigorúan nyilvántartják a munkavégzés idejét.

A szociális segélyezettek kapcsán azonban egy másik gond is felvetődött a tanácsülésen. Sokak közülük ugyanis nem dévai lakosok, hanem máshonnan jöttek. Erről a városvezetésnek nincs pontos kimutatása, egy hónapon belül készítik el a nyilvántartást. Aki nem dévai illetőségű, arról nem a dévai önkormányzat köteles gondoskodni, hanem a lakhelyük szerinti önkormányzat. Jelenleg Déván 400 személy kap ingyen élelmet az önkormányzat által működtetett szociális konyhán és 170 részesül szociális segélyben.

Kimaradt?