Koronavírus Sepsiszentgyörgyön: csökkent a kórházra nehezedő nyomás

A múlt héthez képest kevesebb koronavírus-fertőzött vagy fertőzésgyanús esetet látnak el a sepsiszentgyörgyi kórházban, de ez elsősorban annak köszönhető, hogy az egészségügyi minisztérium rendelete alapján a tünetmentes eseteket tíz nap és egy negatív teszt után haza lehet engedni, ahol elkülönítésben maradnak

Rosu Mátyás, a sepsiszentgyörgyi kórház orvos-igazgatója szerint a tünetmentes fertőzöttekre vonatkozó új szabályok jelentősen megkönnyítették az egészségügyi személyzet és az érintettek dolgát is. Mivel május közepétől a sepsiszentgyörgyi kórháznak is van saját PCR-laboratóriuma, a teszteket is gyorsan elvégezhetik és azok eredménye függvényében engedik haza a tünetmentes vagy kigyógyult betegeket.

A sepsiszentgyörgyi kórházban szerda délután 15 koronavírus fertőzöttet kezeltek, közülük hárman voltak kritikus állapotban az intenzív terápiás osztályon. Emellett 11 fertőzésgyanús személy volt beutalva, akikből egy személy intubálva feküdt az intenzíven – számolt be András Nagy Róbert kórházmenedzser, aki szerint az elmúlt egy hét alatt 26 esetet utaltak ki gyógyultan.

A háromszékiek megrohamozták a sürgősséget

András Nagy Róbert szerint a sepsiszentgyörgyi kórház sürgősségi osztálya teljes gőzzel működik, és akárcsak a koronavírus járvány előtti időkben, sokféle panasszal fordulnak hozzájuk a betegek: vannak köztük olyanok is, akik indokolatlanul kérnek sürgősségi ellátást, akárcsak a koronavírus-járvány előtti időszakbanvolt. Rosu Mátyás hozzátette: sok olyan beteg is érkezik, aki az elmúlt hónapokban elhanyagolta a betegsége kezelését.

Rámutatott: tanulmányok szerint nemcsak Sepsiszentgyörgyön, hanem az egész világon számos olyan haláleset történt, ami vélhetően nem fordult volna elő, ha nincs a koronavírus-járvány.

A kórház többi osztályán jelenleg 130 beutalt van, akiket a koronavírustól eltérő panaszokkal kezelnek. Mivel a járványügyi és távolságtartási szabályok miatt a kórház befogadóképessége mintegy 50 százalékos, amennyiben lehet, megpróbálják a műtéteket, kezeléseket egynapos beutalással elvégezni, hogy minél több beteget el tudjanak látni – mondta az igazgató.

Védőöltözetben nehezen bírják a nyári meleget

Az egészségügyi minisztérium utasítása szerint a kórházakban tilos használni a légkondicionáló berendezéseket, mert azok hozzájárulhatnak a koronavírus terjesztéséhez – mutatott rá újságírói kérdésre válaszolva Rosu Mátyás, aki szerint „a meleg miatt a kollégák kínlódnak a védőfelszerelésekben”. András Nagy Róbert kórházmenedzser szerint azzal próbálják enyhíteni a meleget, hogy az ablakokra fényvisszaverő fóliákat szereltek.

Az elmúlt hónapokban a koronavírus járvány kezelése megtanította az egészségügyi személyzetet arra, hogy segítsenek egymáson. Az orvosok és asszisztensek csapatokban dolgoznak, és minden műtétnél legalább két orvos van jelen, hogy ha valamelyikük rosszul érzi magát vagy elájul, akkor legyen aki átvegye a munkát – számolt be Rosu Mátyás.

Pihenniük kellene, de nincs lehetőség hosszas szabadságra

Az elmúlt hónapok rendkívül kifárasztották a kórházban dolgozókat „a kapustól a menedzserig mindenkit” – mondta rá a Maszol érdeklődésére András Nagy Róbert. Szerinte a járvány kezelése olyan átszervezéseket igényelt, olyan tevékenységeket kellett lefödni, amik korábban nem léteztek.

A sepsiszentgyörgyi kórházban próbálják megoldani a személyzet nyári szabadságolását is, hiszen mindenki elfáradt, ám idén arra kérték az egészségügyi személyzetet, hogy egyszerre legtöbb egy hetes vakációt tervezzenek, ne három heteset mint az elmúlt években – tette hozzá Rosu Mátyás orvos-igazgató.

„A lakosság túlságosan lazán kezeli a járványhelyzetet”

A Maszol érdeklődésére András Nagy Róbert elmondta: a koronavírus fertőzések számának elmúlt időszakban való növekedése nem a járvány második hullámát jelentik, ahogyan azt egyesek állítják, hanem az első hullám kiújulását. Ez azzal magyarázható, hogy a lakosság túl lazán kezeli a problémát, láthatóan nem tartják be a távolságtartási óvintézkedéseket, és nem viselik vagy nem használják rendeltetésszerűen a védőmaszkot – sorolta.

Elismerte, hogy a melegben kényelmetlen a maszk viselése, ám szerinte ez bizonyíthatóan fékezi a járvány terjedését, amely jelenleg a közösségi fertőzés fázisában van.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?