Máshol lehet templomi szertartást tartani – Bákóban egyelőre nem indulhattak újra a magyar misék

Hiába készültek a Bákó megyei csángó hívek arra, hogy a koronavízus-járvány miatt elrendelt több hónapnyi szünet után újra magyar szentmisén vegyenek részt Bákóban, a szertartás az utolsó pillanatban meghiúsult. Egy csángó tematikájú közösségi oldal szerint a miséknek helyet adó templom környékén élő lakók tiltakozása miatt maradt el a szertartás, ám a magyar alkalmakon szolgálatot teljesítő pap szerint csupán a templom szűkössége miatt nem lehet – a járvány elleni védekezés szabályait betartva – megtartani egyelőre a miséket.

„Nem lesz többé magyar mise Bákóban” – hirdette A Moldvai magyarság – Unguri în Moldova Facebook-oldalon megjelent bejegyzés. A hírre sokan felkapták a fejüket. Sokan román nacionalista ellenkezést sejtenek az alig egy éve bevezetett magyar nyelvű misék szüneteltetésének hátterében. Ezt táplálta az is, hogy értesüléseink szerint korábban valóban volt jelzés a bákói Szent Miklós plébániatemplom környékén lakók részéről, hogy a miséről távozó hívek beszélgetése zavarta ebéd utáni pihenésüket).

Măriuţ Felix, a magyar miséken szolgálatot teljesítő forrófalvi római katolikus plébános lapunk érdeklődésére elmondta: hiába lehetséges a járványügyi korlátozások részleges feloldása óta újra megtartani akár a templomokban is az egyházi szertartásokat, a magyar miséknek helyet adó bákói templom kicsi és nem biztosíthatóak a szabályokna megfelelő feltételek.

A pap szerint csupán ez áll a püspökség döntésének hátterében, amelynek értelmében elmaradt a júniusi szertartás. Felix atya kijelentette: biztos abban, hogy ahogy a koronavírus-járvány helyzet engedi, újraindulhatnak a bákói magyar szertartások. A pap szerint járványügyi szempontból veszélyes, hogy több faluból érkeznek hívek és így terjedhet a betegség.

"Lehetnek más problémák is"

Antal János, a Forrófalvi Kulturális egyesület vezetője önkéntesként szervezi a bákói magyar misékre való utazást a különböző csángó településekről. Megkeresésünkre elmondta: több faluból készültek a vasárnapi misére, Forrófalván kívül Szőlőhegyről (Pârgărești), és Újfaluból (Satu Nou) is érkeztek volna hívek, ám az utolsó pillanatban csalódottan értesültek a jászvásári (Iași) püspökség döntéséről, miszerint nem lehet újraindítani a március óta szünetelő magyar miséket.

„Azt mondták: veszélyes (megtartani a templomban), az udvaron pedig nem lehet szolgálni, mert 2 órakor lenne vége a misének és korábban még voltak problémák, hogy a templomudvarban a népség nyugszik (az emberek megpihennek szerk. megj.) és zavarjuk az ott lakókat” – fogalmazott Antal János. A szervező szerint hivatalosan tehát a járványügyi helyzettel magyarázzák a szentmise elmaradását, de ettől függetlenül „lehetnek más problémák is”.

A forrófalvi szervező ugyanakkor nem érti, hogyan lehetséges, hogy a román nyelvű misék zavartalanul megtarthatók a városban, egyedül a magyar szertartás nem. „Lássuk, mi lesz júliusban” – mondta. A misék látogatottságával kapcsolatosan Antal János elmondta: Nyisztor Tinka vallási felelős lemondását követően a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének önkénteseként szervezi a bákói magyar nyelvű misékre az utazásokat. A falvakat körforgás-szerűen igyekszik megszólítani és bevonni a magyar nyelvű vallásgyakorlásba.

Problémát jelent, hogy sok helyen nem ismerik a magyar liturgikus nyelvet, a magyar imákat, vallásos énekeket, ám van igény arra, hogy megtanulják azokat. „Az az igazság, hogy mi nem nagyon tudunk imádkozni, énekelni magyarul, mert el volt tiltva. Ez szomorú dolog, de nem szemérem tanulni” – fogalmazta meg Antal János, aki bízik abban, hogy júliusban megváltozhat a helyzet és újrakezdődhetnek a magyar nyelvű szertartások Bákóban.

(Borítókép: A bákói Szent Miklós plébániatemplom, romkat.ro)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?