Szociális és turisztikai projektekről döntött a Maros Megyei Tanács

Szociális projektekről és egy Romániában egyedülálló turisztikai és zarándokút kialakításáról döntött csütörtökön a Maros Megyei Tanács – számolt be az önkormányzati testület sajtóirodája.

Uniós pályázat benyújtására készül a Maros Megyei Tanács a Maros Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatósággal közösen a koronavírus-járvány megfékezése érdekében bevezetett intézkedések finanszírozására, valamint védőfelszerelések vásárlására. 

A megyei tanácsosok a csütörtöki tanácsülésen hagyták jóvá a megyei önkormányzat és a szociális igazgatóság, valamint az igazgatósághoz tartozó központok közötti partnerséget a „Maros megyei bentlakásos szociális intézmények védőeszközökkel történő felszerelése a COVID – 19 által okozott egészségügyi válság kezelésének érdekében” elnevezésű projekt megvalósítására.

A pályázatot az infrastrukturális beruházások program (POIM) keretében májusban meghirdetett felhívásra fogják benyújtani. Az önkormányzatokhoz tartozó szociális intézmények legtöbb 3 millió euróra pályázhatnak. A projekt 100 százalékos támogatást kaphat, a pályázóknak nem szükséges önrésszel is hozzájárulniuk a költségekhez. A szociális intézmények a koronavírus-járvány által okozott eddigi kiadásaik megtérítésére is pályázhatnak.

Ugyancsak ezen az ülésen hagyták jóvá a Maros Megyei Tanács részvételét az EDUC- A gyermekek nem "oktatják" magukat! elnevezésű, európai uniós finanszírozású projektben, amelyet a Divers Egyesület és az Alpha Transilvană Egyesület kezdeményezett. A támogatási kérést egy kísérleti program keretében nyújtják be az egyesületek, amely a külföldön dolgozó szülők gyermekeinek oktatásban való részvételét ösztönzi. 

A projekt célja, hogy növeljék 270 Maros megyei gyermek iskolai teljesítményét, akiknek a szülei külföldön tartózkodnak. A projektbe különböző életkorú gyermekeket fognak bevonni, akik óvodai oktatásban (3-6 év), általános iskolai oktatásban (6-10 év), gimnáziumi oktatásban (11-14 éves) vagy középiskolai oktatásban (14-16 éves) vesznek részt. A projekt megvalósítási időszaka 30 hónap. A projekt keretében a Maros megyére eső költségek összértéke 612.000 lej, amelyből 12.240 lej a Maros Megyei Tanács önrésze, ez a teljes összeg 2%-át teszi ki.

Via Transilvanica, turisztikai útvonal Maros megyében

A Tăsuleasa Social Egyesület partnerségre kérte fel a Maros Megye Tanácsát a „VIA TRANSILVANICA” elnevezésű turisztikai projekt Maros megyei szakaszának megvalósítására. A kezdeményezés célja egy turisztikai és zarándokút kialakítása, mely egyedülállónak számít Romániában.

A Via Transilvanica 10 megyén (Mehedinți, Krassó-Szörény, Hunyad, Fehér, Szeben, Brassó, Harghita, Maros, Beszterce-Naszód és Suceava) halad keresztül és célja népszerűsíteni az útvonalon található történelmi, természeti és kulturális látnivalókat. A Via Transilvanica turisztikai út közel 1000 km hosszú, Drobeta Turnu Severintől indul, átszeli Erdélyt és Bucovinát, és elér egészen a Putnai kolostorig.

Eddig 400 km készült el az útból, a következő időszakban újabb 240 km kerül átadásra Maros és Hargita megyében. Maros megyében az útvonal 15 közigazgatási egység területén halad át 150,6 km-en keresztül. A Maros Megyei Tanács azt vállalta, hogy népszerűsíteni fogja az útvonalat, és hozzájárul a turisztikai út hosszú távú fenntartásához azáltal, hogy belefoglalja az utat a Megye Fejlesztési Tervébe.

Kapcsolódók

Kimaradt?