Érettségi: megvolt az első megmérettetés, megoszlanak a vélemények a román tételekről

Több mint 2 400-an iratkoztak be Hargita megyében az idei érettségi vizsgára, amely hétfőn a román nyelv és irodalom tantárgy írásbeli megmérettetésével kezdődött. A csíkszeredai Márton Áron Gimnáziumban kialakított vizsgaközpont helyszínén azt tapasztaltuk, hogy a diákok a szabályokat betartva, kisebb csoportokban, de leginkább egyesével-kettesével hagyták el az épületet az erre kijelölt hátsó bejáraton, ki felszabadulva, ki lehangoltan. A tételekkel kapcsolatosan megoszlott a diákok véleménye. 

Az érettségi első napja nem tartogatott rendkívüli eseményeket, rendben zajlott a középiskolás vizsgaidőszak első napja. 2 415-en iratkoztak be megyeszerte a megmérettetésre, amiből 1 980-an idén végeztek, 435-en pedig a korábbi években. A vizsgázók közül 1 752-en városi iskolákban, 663-an vidéki intézményekben tanultak, 2 372 iratkozó nappali tagozaton, 42 esti osztályokba járt, egy fő tanult részidős oktatásban.

Egy diákot sem zártak ki hőemelkedés miatt

A Hargita Megyei Főtanfelügyelőség közlése szerint az érettségi vizsgák első napján nem történt semmilyen rendkívüli esemény, a vizsgázók a szabályokat betartva, rendben, fegyelmezetten, probléma nélkül vizsgáztak. A kötelező testhőmérséklet-mérést követően egy diákot sem kellett eltanácsolni a próbáról.

A Máron Áron Gimnáziumban kialakított vizsgaközpont helyszínén mi is azt tapasztaltuk, hogy a diákok a szabályokat betartva, kisebb csoportokban, de leginkább egyesével-kettesével hagyták el az épületet az erre kijelölt hátsó bejáraton keresztül.

A legfőbb téma a diákok körében természetesen a kapott tételek milyensége volt. Érdeklődésünkre először egy, a csíkszentmártoni Tivai Nagy Imre Szakközépiskolában tanuló diáklány értékelte a tételeket. „A harmadik tétel volt a legnehezebb, ami sajnos nem igazán ment nekem” – mondta némileg elkenődve a fiatal hölgy.

Otthon jobban ment a tanulás

Ennél jóval derűlátóbban nyilatkozott a „hazai pályán” játszó Márton Áron Gimnázium két diákja. A fiatalemberek úgy fogalmaztak, hogy sokkal nehezebb tételekre számítottak előzetesen. „Igazából elég sokat tanultunk és örülünk, hogy nem nehezítették meg a helyzetünket azzal, hogy egy ismeretlenebb írótól adtak tételt” – mondták. A felkészüléssel kapcsolatosan elárulták: számukra nem okozott nehézséget az online felkészítés, hiszen otthoni körülmények között jobban ment a tanulás.

„Minden lecke megvolt, ki volt dolgozva, véleményem szerint a felkészülés során inkább csak húzzák az iskolában a diákok idejét. Az esszéket otthon már csak igazából át kellett ismételni, elég jól fel lehetett készülni ” – fogalmazott némileg sarkosan az egyik diák. A körülményekkel kapcsolatosan az érettségizők arról számoltak be, hogy nem okozott gondot az egészségügyi szabályok betartása: „maszkot kellett viselni, kezet kellett mosni és adtak vizet”, értékeltek.

„Nem erre számítottunk”

„Nehéz volt, nem erre számítottunk. Mindenki azt mondta, hogy a Ion lesz, mivel száz éve adták ki (Liviu Rebreanu első regénye 1920-ban jelent meg – szerk. megj.)” – mondták el érdeklődésünkre a Székely Károly Szakközépiskola végzősei. A felkészüléssel kapcsolatosan úgy fogalmaztak: iskola nélkül nehéz volt, jobb lett volna iskolai körülmények között ismételni a leckéket. „A tippje senkinek nem jött be, de azért valamennyit tudtunk írni” – jegyezte meg nevetve az egyik végzős lány. 

A sikeres vizsga feltétele a 6-os átlag, illetve a legalább 5-ös jegy megszerzése minden vizsgatárgyból. Azok a tanulók, akik otthoni elkülönítésben vagy karanténban lesznek az érettségi időszakában, vagy más egészségi problémák miatt nem vehetnek részt a vizsgákon, a július 6-án kezdődő soron kívüli vizsgán pótolhatják az elmaradt felmérőket. A tanügy-minisztérium indított egy ingyenes telefonvonalat - 0800801100 -, amelyen jelenteni lehet bármilyen, az írásbeli vizsgával kapcsolatban észlelt rendellenességet. A szám június 22-e és 25-e között lesz hívható 8-tól 16 óráig.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?