Intézményes karanténnak nézték a házi elkülönítést Székelyudvarhelyen

Panaszkodnak egy székelyudvarhelyi tömbház lakói, mert ideiglenesen a szomszédjuk lett két, úgynevezett kontaktszemély. A lakók az intézményes karanténra vonatkozó előírások betartását hiányolják, a városháza szerint azonban nem hatósági karanténról, hanem házi elkülönítésről van szó, így a panaszok alaptalanok.

Egy héttel ezelőtt koronavírus-fertőzést igazoltak a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal egyik alkalmazottjánál, akinek két kontaktszemélyét a városházának a II. Rákóczi Ferenc 7-es szám alatt található szolgálati lakásában különítették el. A kontaktszemélyek fertőzött betegekkel érintkező emberek, akik kötelező módon házi elkülönítésbe kerülnek, függetlenül a tesztjük eredményétől.

„Senki nem szólt erről nekünk, pedig az egészségügyi igazgatóságnál dolgozó ismerősöm szerint kötelességük lett volna tájékoztatni minket az elhelyezésükről” – számolt be a tömbház egyik lakója. Elmondta, hogy a háztartási szemét elszállítása sem az előírásoknak megfelelően, sárga gyűjtőzacskókban történik. „Volt, hogy az ajtó elé kitett szokványos kukás zacskót valaki levitte, és bedobta a szemeteskonténerbe, a többi hulladék közé. A lépcsőházat nem fertőtlenítették, ellenőrizni járó rendőrt nem láttunk, ráadásul a kontaktszemélyek hosszabb-rövidebb időre látogatókat is fogadnak, úgy tudjuk a férjeiket” - panaszolta.

Elmondta, hogy a tömbházfelelős a városházán érdeklődött a helyzetről, a sajtóosztálytól kapott információ szerint a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság helyezte ebbe a lakásba a kontaktszemélyeket. „Hétfőn felhívta tömbházfelelőst Gálfi Árpád polgármester, haragosan mondta, hogy álhíreket terjesztünk, pánikot keltünk, és olyan, hogy intézményes karantén már nem létezik” – mondják a II. Rákóczi Ferenc 7-es szám alatti tömbházlakók.

Félreértés történt

Az udvarhelyi városházától kapott információk szerint a lakrészben a polgármesteri hivatal takarítószemélyzetének két tagja tartózkodik, akiknek negatív volt a tesztjük, mégis az egészségügyi igazgatóság kéthetes házi elkülönítést kért tőlük. A félreértést az okozta, hogy az tömbházlakók azt hitték: a két kontaktszemély intézményes karanténban van a tömbházban.

„Családtagjaik védelme érdekében az ő kérésükre a polgármesteri hivatal felkínálta a lehetőséget, hogy itt töltsék el a szolgálati lakásban a házi elkülönítéses időszakot, és ne kockáztassák a munkahelyek elvesztését a héthetes kiesés miatt” – magyarázta válaszában a városháza. Megjegyzik még, hogy a járványügyi rendelkezéseket eddig is, és ezután is a egészségügyi igazgatóság hozza meg. Mint írják, az említett lakrész nem vált karanténhelyiséggé, ezért nem vonatkozik az ott tartózkodókra semmilyen sárga szemeteszsákos vagy egyéb megszorítás.

Mivel az említett személyek tesztje negatív, vagyis nem betegek, az általuk termelt szemét sem minősül veszélyes hulladéknak. „A lépcsőház lakóinak értesítése szükségtelen volt, mivel bármelyik más lakrészben bármikor alakulhat ki hasonló helyzet. Nekik is, a családtagjaiknak is nehéz ez a kéthetes periódus, aminek még csak a fele járt le, ilyenkor a közösség részéről nem támadásra, hanem támogatásra van szükségük” - közölte lapunkkal Székelyudvarhely polgármesteri hivatala.

Ezek szerint a tömbházlakók aggodalma akár eltúlzottnak is tekinthető. Azonban legalább egy dologban igazuk volt: a kontakszemélyek féltették családtagjaik munkahelyét, ezért is választották ezt a lakást, viszont ugyanazon családtagjaik egészségével már kevésbé törődtek, amikor látogatásukat fogadták. Hiszen a szabályok szerint nemcsak karanténban, de házi elkülönítésben lévő személyek sem fogadhatnak látogatókat.

Kapcsolódók

Kimaradt?