FRISSÍTVE – Határátkelés: ellentmondók a román és a magyar hatóságok adatai

FRISSÍTVE: Három órát várakozniuk kell a személygépkocsival Romániából Magyarországra utazóknak a Nagylak–Csanádpalota autópálya-határátkelőhelyen – közölte honlapján a magyar rendőrség péntek délelőtt.

Az autóbuszok és tehergépkocsik várakozási ideje is egyórás. Szintén torlódás alakult ki a belépésénél a nagylaki közúti határátkelőhelyen, a személygépkocsival Magyarországra utazóknak egy órát kell várakozniuk.

Ezzel szemben a román határrendészet online forgalommérő applikációja szerint a régi nagylaki átkelőnél 20 perc a várakozási idő, míg az autópályán félóra. A többi átkelőhelyen nincs 10 percet meghaladó várakozási idő – szerintük –, viszont a Bors–Ártánd és a Pete–Csengersima határátkelőhelyeken leállt a kiléptetés a magyar hatóságok informatikai rendszerének meghibásodása miatt.

Mint írtuk, a határátkelőhelyen megkétszereződött a forgalom azután, hogy a román–magyar határt szerda óta karantén-közetelezettség nélkül lehet átlépni.

Közel 80 ezren lépték át a határt

78 300 román és külföldi állampolgár, valamint 35 ezer jármű (ezek közül 14 900 teherszállító) lépte át a román államhatárt az elmúlt 24 órában – tájékoztatott pénteken a határrendészet. A belépőoldalon 40 700 személy jelentkezett ellenőrzésre 18 200 járművel, a kilépőoldalon pedig 37 600 személyt és 16 800 járművet regisztráltak. A jelzett időszakban a Magyarországgal közös határszakaszon levő 11 átkelőnél 49 100 személyt jegyeztek, közülük 24 700-at a belépési oldalon.

A határrendészet felhívja a figyelmet, lassítja a határon való átlépést, hogy a szokásos ellenőrzés mellett a közegészségügyi igazgatóságok képviselői továbbra is járványtani ellenőrzést végeznek, ugyanakkor az országba belépőknek ki kell tölteniük egy felelősségvállalási nyilatkozatot is. Az ellenőrzések nyomán 2666 személyt küldtek lakhelyi elkülönítésbe a közegészségügyi igazgatóság szakemberei.

A határátkelőhelyek maximális kapacitással működnek, sehol nincs jelentős várakozás – szögezi le a közlemény. Ebben arra is kitérnek, hogy az elmúlt 24 órában 36 illegális tettet (14 bűncselekményt és 22 kihágást) észleltek a határátkelőknél és a zöldhatáron, és 7200 lej értékben foglaltak le olyan javakat, amelyeket illegálisan próbáltak behozni az országba.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?