Még a belügyminisztérium irányítása alatt maradnak a helyi rendőrségek

A kormány a múlt heti ígérete ellenére további harminc napig a belügyminisztérium irányítása alatt tartja a helyi rendőrségeket, és nem helyezi vissza az önkormányzatok alárendeltségébe – hívta fel a figyelmet csütörtöki sajtótájékoztatóján Antal Árpád.

Sepsiszentgyörgy polgármestere emlékeztetett, hogy a múlt héten a Megyei Jogú Városok Szövetségének képviseletében Bukarestben kérték a kormányt: függetlenül attól, hogy hosszabbítják vagy sem a vészhelyzetet, helyezzék vissza a helyi rendőrségeket a belügyminisztérium irányítása alól az önkormányzatok alárendeltségébe. Akkor erre ígéretet kaptak, de mégis további 30 napig fenntartják a korábbi állapotot.

Antal Árpád szerint ez értelmetlen, hiszen a belügyminisztérium az intézményes karanténok felügyeletét bízta a helyi rendőrségre, de most ezek megszűntek, így egyetlen érv sem szól az ellen, hogy visszakerüljenek az önkormányzatokhoz. Annál is inkább, mert hónapok óta nem látják el a közösségek számára fontos feladatokat, nincs aki ellenőriznie a környezetvédelmi, építkezési, parkolási szabályok betartását a településeken.

Sepsiszentgyörgyön sem tudják visszavezetni a fizetéses parkolást, mert a bérleteseket csak a helyi rendőrség felszereltségében levő alkalmazással tudják beazonosítani. A fizetéses parkolás nem a bevételek, hanem a rend miatt fontos, hiába ingyenes a parkolás, ha nem lehet parkolóhelyet kapni a városközpontban – részletezte Antal Árpád.

Az állami rendőrség márciusban panaszt tett az ügyészségen, amiért a sepsiszentgyörgyi polgármester utasítására, a beleegyezésük nélkül használták a helyi rendőrség gépkocsiját, hogy hangosbemondón otthonmaradás buzdítsák az embereket. Mivel a helyi rendőrség átvételéről szóló belügyminisztériumi rendelet akkor még nem volt érvényben, az ügyészség vádemelés nélkül lezárta az ügyet.

Kimaradt?