Anyanyelvből képességvizsgáznak csütörtökön a nyolcadikosok

Anyanyelvből mérik fel csütörtökön a nyolcadik osztályt végzett kisebbségi tanulók tudását.

Ez az utolsó vizsganap a képességfelmérő keretében, miután hétfőn román nyelv és irodalomból, szerdán pedig matematikából adtak számot tudásukról a tanulók.

Az eredményeket június 22-én, hétfőn 14 óráig teszik közzé, az óvásokat aznap délután 4 órától 7 óráig, illetve 23-án 8-tól 12 óráig lehet benyújtani. A végleges eredményeket június 27-én, szombaton ismertetik.

Idén a koronavírus-járvány miatt rendhagyó körülmények között zajlanak az országos vizsgák, az oktatási és az egészségügyi minisztérium közös rendeletben szabta meg, milyen szabályokat kell betartani a vizsgaközpontokban.

Az oktatási minisztérium indított egy ingyenes telefonvonalat - 0800801100 - is, amelyen jelenteni lehet bármilyen, a vizsgával kapcsolatban észlelt rendellenességet. A szám június 15-e és 18-a között hívható 8-tól 16 óráig, valamint június 19-én 8 és 14 óra között.

A képességfelmérőn szerzett jegyek átlaga 80 százalékos arányban számít bele a felvételi jegybe, a fennmaradó 20 százalékot az 5-8. osztály tanulmányi átlaga adja.

Kapcsolódók

Kimaradt?