Genderelmélet-oktatás betiltása: tiltakozik a MIÉRT, a MAKOSZ, az OMDSZ és a RODOSZ

„Elborzaszt minket, hogy 2020-ban olyan törvénytervezetet fogad el a parlament, amely a kommunizmus gyakorlatát eleveníti fel: előírják, ki mit gondoljon és azt is, hogy ki miben higgyen” – szögezte le közös állásfoglalásában a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT), a Romániai Magyar Középiskolások Szövetsége (MAKOSZ), az Országos Magyar Diákszövetség (OMDSZ) és a Romániai Magyar Doktorandusok és Fiatal Kutatók Szövetsége (RODOSZ) annak kapcsán, hogy egy kedden elfogadott törvény értelmében valamennyi romániai tanintézményben tilos a genderelmélet oktatása. 

Mint korábban írtuk, a jogszabály 2011-es oktatási törvényt módosítja, és megtiltja az iskolákban és minden egyes oktatási intézményben, beleértve az iskolán kívüli tevékenységeket is, hogy a diákoknak a genderelméletet tanítsák. A törvénymódosítás beterjesztőjének indoklása szerint a genderelmélet azt népszerűsíti, hogy egy gyermek megválaszthatja a saját nemét, amely akár eltérő lehet a biológiai nemétől. 

„Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy 2020-ban, a modern világ legsúlyosabb világjárványa közepette, egyes parlamenti képviselők legnagyobb elfoglaltsága az, hogy a romániai fiatalok tanuláshoz és oktatáshoz való jogát korlátozzák” – olvasható a diák- és ifjúsági szervezetek közös állásfoglalásában. 

Nem értenek egyet azzal, hogy a parlament ily módon döntsön arról, miről tanulhatnak és miről nem. Meggyőződésük: „Az oktatási törvény célja kellene legyen, hogy általános keretet adjon az oktatásnak, nem pedig részletkérdéseket szabályozzon és politikai csatározások színterévé tegye azt. Az iskolákban folyó oktatást a tanárok szakmai kompetenciájára kell bízni. A tanterv határozza meg az oktatás tárgyát, célját és módszertanát, ne a rövid időszakonként változó politikai széljárás.”

Az említett szervezetek hatalmi játékokat látnak a döntés mögött. „Felháborítónak tartjuk, hogy a tanügyi intézmények függetlenségét választások előtti hatalmi játékok írják felül! A tanszabadság, az egyetemi autonómia, alapvető, törvény által garantált jog, amit semmilyen körülmények között nem lehet és szabad korlátozni! Nem fogadjuk el, hogy egyes politikusok személyes meggyőződése felülírja a világszinten elfogadott és elismert teóriákat! Egyetlen tudományos elméletet sem lehet és nem szabad betiltani. Azok tudományos szempontú vizsgálata és vitája az egyetemek és a kutatóintézetek feladata!” – írják. 

„Elborzaszt minket, hogy 2020-ban olyan törvénytervezetet fogad el a parlament, amely a kommunizmus gyakorlatát eleveníti fel: előírják, ki mit gondoljon és azt is, hogy ki miben higgyen. Az átpolitizált tudomány semmi jóra nem vezet, ahogy a tiltás sem megoldás. Hosszú távon olyan precedenst teremthet, ami sérti az oktatás szabadságát, és nyomást gyakorol, illetve befolyásolni akarja a tudományos és akadémiai közösséget. Ezennel tiltakozunk az elfogadott törvénytervezet ellen és kiállunk a tanuláshoz való jog, valamint a tanügyi intézményeket megillető autonómia mellett!” – mutatnak rá. 

A genderelmélet oktatásának betiltása ellen több romániai egyetem is tiltakozott

(Címlapi illusztráció forrása: pexels.com

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?