Székelyhídnál továbbra is csak ingázók kelhetnek át a határon

Hivatalosan is bejelentette Marcel Vela belügyminiszter, hogy a román–magyar határon szerdától karanténkötelezettség nélkül átkelhetnek a két ország állampolgárai. Ugyanakkor a határrendészet közleményéből az derült ki, hogy Székelyhídnál és Nagykárolynál részleges korlátozások maradtak érvényben.

Egyes román sajtóbeszámolók szerint megtette hatását Ludovic Orban miniszterelnök „fenyegetése”, miszerint Bukarest az Európai Bizottsághoz fordul, ha Magyarország továbbra is bürokratikus akadályokat gördít a területén átutazni óhajtó román állampolgárok elé.

A kormányfő a kabinet keddi ülésén felszólította Marcel Velát, hogy ez ügyben vegye fel a kapcsolatot magyarországi kollégájával (a belügyminiszter szerint ez már korábban megtörtént), de nem sokra rá Szijjártó Péter videoüzenetben jelentette be, hogy szerdán 0 órától (román idő szerint éjjel 1-től) eltörlik a karanténkötelezettséget – a magyar külügyminiszter az RMDSZ közvetítő szerepét emelte ki.

 

Marcel Vela a minisztérium közleményében emlékeztetett, hogy a koronavírus-járvány miatt került sor a személyforgalom korlátozására a határátkelőhelyeken, de a román–magyar határszakaszon május közepétől fokozatosan kezdték feloldani ezeket.

Mely határátkelők maradtak zárva?

A román határrendészet szerdai közleménye szerint a román–magyar határszakaszon Szatmár megyében, Nagykárolynál felfüggesztve marad a nemzetközi vasúti forgalom, illetve a Bihar megyei Székelyhíd és Létavertes közötti közúti határátkelőhelyen egyelőre továbbra is csak a határsáv 30 km-es körzetében lakó ingázó munkavállalók közlekedhetnek.

A román–bolgár határszakaszon zárva marad a lipniţai és dobromiri határátkelő (mindkettő Konstanca megyében található), Bechetnél (Dolj megye) pedig csak teherforgalom bonyolítható.

Románia és Ukrajna között zárva marad Isacceánál a határátkelő (Tulcea megye), Románia és a Moldovai Köztársaság között pedig a Rădăuţi Prut-i (Botoşani) és az oanceai (Galac) átkelőhely.

A román–szerb határszakaszon Zsombolya (Temes) és a Vaskapu I-es (Mehedinți) határátkelőhely kivételével mind zárva van, de Temesmóránál (Temes) és Turnu Severinnél engedélyezett az áruszállítás.

Kapcsolódók

Kimaradt?