banner_jtYG1g7R_1_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

A parlament megtiltotta a genderelmélet oktatását a romániai iskolákban

A szenátus kedden döntő házként megszavazott egy olyan törvénymódosítást, amelynek értelmében minden tanintézményben tilos a genderelmélet oktatása.

Az indítvány a 2011-es oktatási törvényt módosítja, és megtiltja az iskolákban és minden egyes oktatási intézményben, beleértve az iskolán kívüli tevékenységeket is, hogy a diákoknak a genderelméletet tanítsák, vagy szexuális nevelésben részesüljenek. A bukaresti sajtó egy része ezt úgy értelmezte, hogy a törvényhozó testület az egyetemeknek is megtiltotta a genderelmélet oktatását, és ezzel megsértette az egyetemi autonómiát.

Az indítványt a Traian Băsescu volt államelnök által védnökölt Népi Mozgalom Párt (PMP) egyik politikusa, Vasile Cristian Lungu Kolozs megyei képviselő terjesztette be, aki ortodox teológiát végzett Zilahon, és az Egyesült Államokban is tanult pszichológiát.

A kezdeményező kifejtette, hogy a genderelmélet azt népszerűsíti, hogy egy gyermek megválaszthatja a saját nemét, amely akár eltérő lehet a biológiai nemétől. A jogszabályt a PMP mellett a szenátusban többséggel rendelkező Szociáldemokrata Párt (PSD) is támogatta, a kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) tartózkodott, az RMDSZ-frakció nemmel szavazott.

Az ortodox egyház befolyásolta a döntést

Az elmúlt hónapokban számos vitát váltott ki, hogy egy másik törvénymódosítással kötelezővé tették a szexuális nevelést az iskolákban. Az erről szóló jogszabályt márciusban szavazta meg a parlament, így április elején Klaus Iohannis kihirdette.

Az ortodox egyház tiltakozásának hatására ezt követően, június elején a képviselőház módosította a jogszabályt, így az egészségügyi nevelés névre keresztelt tantárgy bevezetése választhatóvá vált, és csak szülői beleegyezéssel vehetnek részt az órákon a diákok. A kezdeményezők szerint azért szükséges a tantárgy bevezetése, mert Romániában a legmagasabb a kiskorú édesanyák száma az Európai Unióban.

A szexuális nevelés és a genderelmélet iskolai bevezetését erőteljesen ellenezték az egyházak, köztük az ortodox egyház, amely nagy befolyással bír a társadalomban és a döntéshozók körében.

banner_4BtporpC_300x250-HU.jpg

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?