Több mint 170 ezer nyolcadikos kezdi el hétfőn a rendhagyó képességvizsgát

Összesen 172.482 nyolcadik osztályt végzett diák iratkozott fel a hétfőn kezdődő képességvizsgára.

A tudásszint felmérése hétfőn kezdődik a román nyelv- és irodalom vizsgával, szerdán matematikából mérik fel a tanulók tudását, csütörtökön pedig anyanyelvből vizsgázik 10.294 kisebbségi diák. A 4337 vizsgaközpontban zajló vizsgák reggel 9 órakor kezdődnek.

Az eredményeket június 22-én, kedden teszik közzé a vizsgaközpontokban, az óvásokat aznap délután 4 órától 7 óráig, illetve 23-án 8-tól 12 óráig lehet benyújtani, akár elektronikus úton is. A végleges eredményeket június 27-én, szombaton ismertetik.

A vizsga két órán keresztül tart, minden teremben kamerák lesznek. A szaktárca tájékoztatása szerint a vizsgára jelentkező diákoknál kell hogy legyen személyazonossági irat, kékkel író toll vagy golyóstoll, valamint - a matematikavizsgán - ceruza és egyéb eszközök a rajzok elkészítéséhez. Iskolatáskát, hátizsákot, tankönyveket, szótárakat, jegyzeteket tilos bevinni a terembe, mint ahogy telefont, táblagépet vagy USB-tárolót is.

Azok a tanulók, akik otthoni elkülönítésben vagy karanténban lesznek a képességfelmérő idején, vagy más egészségi problémák miatt nem vehetnek részt ezen, egy másik időpontban pótolhatják az elmaradt vizsgát. A soron kívüli képességfelmérő vizsgára június 22-e és 26-a között lehet feliratkozni, június 29-én román nyelv és irodalomból, 30-án matematikából, július 1-jén pedig anyanyelvből mérik fel a diákok tudását. Az eredményeket július 2-án délig teszik közzé, és aznap 14 és 19 óra között fogadják az óvásokat. A végleges eredményeket július 4-én ismertetik.

A vizsgák napján egészségügyi alkalmazottak fogják mérni a vizsgaközpontok előtt minden vizsgára érkező tanuló testhőmérsékletét hőszkennerek segítségével. Ahhoz, hogy bemehessenek a vizsgára, a diákok testhőmérséklete nem haladhatja meg a 37,3 Celsius-fokot. Ha nagyobb ennél, a mérést még háromszor megismétlik 2-5 perces időközönként. A testhőmérséklet-mérést árnyékban kell elvégezni. Az egészségügyi szakemberek a légúti fertőzésre utaló esetleges tüneteket is felmérik.

Az oktatási tárca emlékeztet, hogy minden vizsgáztatóközpont biztosít maszkokat és kézfertőtlenítőt a diákok számára, a termekben a tanulókat egymástól 2 méteres távolságra ültetik le.

A tanügy-minisztérium indított egy ingyenes telefonvonalat - 0800801100 -, amelyen jelenteni lehet bármilyen, a vizsgával kapcsolatban észlelt rendellenességet. A szám június 15-e és 18-a között lesz hívható 8-tól 16 óráig, valamint június 19-én 8 és 14 óra között.

A képességfelmérőn szerzett jegyek átlaga 80 százalékos arányban számít bele a felvételi jegybe, a fennmaradó 20 százalékot az 5-8. osztály tanulmányi átlaga adja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?