Üzent az oktatásügyi miniszter a hétfőn kezdődő képességvizsgáról lemaradóknak is

A június 29-án kezdődő soron kívüli képességfelmérő vizsga megszervezésével az a célunk, hogy egyenlő esélyeket biztosítsunk minden gyermeknek, azoknak is, akik jelenleg egészségügyi problémákkal küzdenek, jelentette ki vasárnap Monica Anisie oktatási miniszter.

A soron kívüli vizsga csak azoknak a diákoknak szól, akik jelenleg betegek, karanténban, vagy lakhelyi elkülönítésben vannak a koronavírus miatt, vagy pedig a hétfőn kezdődő vizsgák előtt zajló járványtani szűrésen kiderül, hogy testhőmérsékletük meghaladja a 37,3 Celsius-fokot, emlékeztetett Anisie.

Erre a vizsgára még a kilencedik osztályba jelentkezők számítógépes elosztása előtt kerül sor, amelyet július 10-én szerveznek, tehát minden nyolcadik osztályt végzett tanulónak egyforma esélye van, hangsúlyozta a miniszter.

A képességvizsga hétfőn a román nyelv- és irodalomvizsgával kezdődik, a tanulókat fél 9-ig engedik be a vizsgaközpontokba. A bejáratnál orvosok végzik a diákok járványtani szűrését. „Azt tanácsolom az egészségügyi alkalmazottaknak, hogy háromszor ismételjék meg a testhőmérséklet mérését azon diákok esetében, akiknek első mérésre magasabb lesz a hőmérsékletük 37,3 Celsius-foknál” – mondta Anisie.

A miniszter szerint idén ugyanakkor több mint 900 fogyatékkal élő gyermek számára szervezik meg speciális körülmények között a képességfelmérőt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?