Hétfőn kezdődik a nyolcadikosok képességvizsgája, ennyien iratkoztak be

Hétfőn, június 15-én reggel 9-kor a román nyelv és irodalom írásbelivel kezdődik a nyolcadikosok képességvizsgája, amelyre 172 482 tanuló iratkozott be, és amelyet 4337 helyszínen szerveznek meg, írja a Hotnews.ro.

A román nyelv és irodalom vizsga után szerdán a matematika írásbelivel, csütörtökön pedig az anyanyelvi irodalom és nyelvtan írásbelivel folytatódik a megmérettetés. Ez utóbbin 10 294 romániai tanuló vesz részt.

Az írásra két órájuk lesz a diákoknak a tételek kiosztásának befejezésétől számítva, a vizsgákat pedig képet és hangot rögzítő kamerákkal monitorizálják. A karanténban levő, koronavírussal diagnosztizált, kórházban kezelt vagy a megengedettnél magasabb testhőmérsékletű  diákok külön időpontban, június 22. és július 4. között tehetik le a vizsgát.A vizsgára járványtani szűrés után lehet belépni: ha a diák testhőmérséklete nem haladja meg a 37,3 Celsius fokot, vagy nem mutat légúti tüneteket, azaz nem köhög, tüsszög gyakran. A vizsgaközpontokat fertőtlenítő szőnyeggel, védőmaszkokkal, kézfertőtlenítőkkel szerelik fel, és rendszeresen fertőtlenítik, a vizsgázókat pedig két méterre ültetik egymástól.

Az első eredményeket június 22-én, kedden 14 óráig teszik közzé a vizsgaközpontokban, óvásra pedig aznap 16 és 19 óra között, illetve június 23-án 8 és 12 között van lehetőség. A végleges eredményeket június 27-én, szombaton közlik. A képességvizsga átlaga 80 százalékban számít bele abba a felvételi jegybe, amely alapján felveszik a diákokat kilencedik osztályba.

A tanügyminisztérium közölte, hogy a 0800801100-as zöld számon lehet a képességvizsga lebonyolításával kapcsolatos bármilyen rendellenességet jelenteni. A telefonszám június 15-től 18-ig 8 és 16 között, pénteken, június 19-én 9 és 14 óra között lesz elérhető.

Kapcsolódók

Kimaradt?