Enyhítéseket jelentett be június 15-től Ludovic Orban miniszterelnök

A kormány a jövő heti első kormányülésen dönt a június 16-án lejáró veszélyhelyzet meghosszabbításáról, de bizonyos korlátozásokat már június 15-től eltörölnek a jelenleg érvényben levő kormányrendelet módosításával, jelentette be Ludovic Orban miniszterelnök a csütörtök esti kormányülés előtt.

Azoknak, akik bizonyos országokból utaznak be Romániába, nem kell majd két hetes lakhelyi elkülönítésbe vonulniuk. Mint mondta, az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) kidolgozott egy módszertant arra, hogy az egyes országokat hogyan osztályozzák a járványhelyzet függvényében: mindegyik országnak megszab egy együtthatót, amely a koronavírus elterjedését jelöli az adott államban az elmúlt 14 napban jegyzett új megbetegedések átlaga alapján.

Az 5-ös alatti együtthatóval rendelkező országokból érkezőknek nem kell lakhelyi elkülönítésbe vonulniuk. Ezekbe az országokba a légiforgalom is újraindul. A kormányfő példaként Ausztriát, Bulgáriát, Görögországot említette.

 

Emellett a következő enyhítéseket vezetik be hétfőtől:

  • Megnyithatnak a mallokban levő üzletek, kivéve a mozikat, a vendéglők, kávézók beltéri részeit és a játszóhelyeket.
  • Újraindulhatnak a balneológiai kezelések, az egészségügyi minisztérium által kidolgozott szabályok alapján.
  • Mivel az iskolai időszak lejártával nem jár tovább pénzügyi támogatás a gyerekükre felügyelő szülőknek, kinyithatnak a nyári óvodák, újraindulhatnak az after school típusú foglalkozások.
  • Háromról hatra emelik azok számát, akik csoportosan tartózkodhatnak szabadtéren.
  • Újranyithatnak a fogadóirodák, szerencsejáték-termek, lottózók.
  • Megnyithatnak a kültéri úszómedencék.
  • Magánjellegű rendezvényeken engedélyezik maximum 20 fő részvételét beltérben és 50 fő részvételét szabadtéren. 

A kormányfő szerint a veszélyhelyzet meghosszabbításának nincs politikai tartalma. „A veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló döntésnek nincs politikai tartalma, ezért meglepődve tapasztaltam, hogy elpolitizálták ezt a kérdést. A veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló döntést csaknem az összes olyan szakember támogatja, akikkel együttműködtünk ebben az időszakban, és akik úgy vélik, hogy ez az egyetlen tényleges megoldás, amely rendelkezésére bocsátja a kormánynak és a COVID-19 elleni harcban részt vevő hatóságoknak az összes szükséges eszközt, hogy ellenőrzés alatt tartsák a vírus terjedését” – fogalmazott.  

Kapcsolódók

Kimaradt?