Az oktatási miniszter helyesli a diáksztrájkot és fizet

Elkezdi kifizetni a diákok utazási támogatását az Oktatási Minisztérium ezekben a napokban, ígéretek szerint a tanév végéig részletekben törleszti az összes tartozását, tájékoztatott Keresztély Irma. A Kovászna megyei főtanfelügyelő érdeklődésünkre kifejtette: Remus Pricopie tárcavezető egy videokonferencián úgy nyilatkozott, helyesli a háromszéki diákok tiltakozó akcióját, hiszen joguk van kifejezni elégedetlenségeiket, és követelni a törvény betartását.

 Az oktatási miniszter ugyanakkor ígéretet tett a főtanfelügyelőknek, hogy legkésőbb jövő héten átutalják az első összeget, amiből elkezdhetik kifizetni a féléve elmaradt utazási támogatásokat, de a tanév végéig törlesztik a teljes adósságot, ami a 2240 háromszéki ingázó tanuló esetében 2,2 millió lejt jelent. Keresztély Irma szerint a tárcavezető jelezte azt is, hogy a következő tanévben módosítani szeretnék az utazási támogatások rendszerét, hiszen sok helyen a monopolhelyzetben lévő szállítási vállalatok jelentősen megemelték a bérletek árát. Az oktatási tárca jelenleg tárgyalásokat folytat a szállításügyi minisztériummal és a szállítókkal arról, hogy a 2013-2014-es tanévre közösen határozzák meg a szállítási díjak minimumát és maximumát, tájékoztatott Keresztély Irma.

Mint arról beszámoltunk, mintegy 2500 háromszéki diák kedd óta fehér karszalag viselésével tiltakozik amiért az Oktatási Minisztérium tavaly november óta nem téríti meg az utazási költségeiket. A diákok elmondták, hogy ezen a héten folytatják a japán sztrájkot, és ha nem kapják meg pénzeiket, akkor jövő csütörtökön a Kovászna megyei Tanfelügyelőség előtt szerveznek utcai tüntetést, amelyre legalább ezer résztvevőt várnak. A diákok ugyanakkor arra számítanak, hogy a pedagógusok is szolidaritást vállalnak, és minél többen kitűzik a fehér karszalagot és részt vesznek a jövő heti sztrájkban. Hozzátették: megkeresik a hazai diákszervezeteket, mert szeretnék, ha országos szintűvé nőne a tiltakozó akció.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?