A WHO egy nap után módosította álláspontját a tünetmentes fertőzöttekről

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) módosította azt a korábbi álláspontját, miszerint a koronavírussal fertőzött, tünetmentes személyek csak nagyon ritkán adják tovább a fertőzést.

A szervezet vezető szakértője, Dr. Maria Van Kerkhove kedden vonta vissza korábbi kijelentését, arra hivatkozva, hogy azt csak két-három tanulmányra alapozta – tévesen. Azt az állítását, miszerint a tünetmentes fertőzöttek ritkán terjesztik a vírust, többen élesen kritizálták. A Harvard kutatói szerint például a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint ennek éppen ellenkezője igaz, és bizonyos kutatások szerint az emberek két nappal az első tüneteik jelentkezése előtt a legfertőzőbbek, illetve az új fertőzöttek 44 százaléka tünetmentes hordozótól kaphatja el a vírust.

A WHO helyesbítését Raed Arafat belügyi államtitkár, az országos katasztrófavédelem vezetője is kommentálta kedd este az Antena 3 műsorában, írja az Agerpres. Szerinte a korábbi álláspont visszavonása nem azt bizonyítja, hogy „valami baj volna a WHO-val”, hanem azt érzékelteti, mennyire kezdetleges fázisában van a járvány kezelése, nem készültek még kimerítő tanulmányok róla.

„Ha tünetmentes vagyok, de pozitív, akkor terjesztem a vírust. Ez a jelenlegi álláspont. (...) Ha tünetmentes vagy, illetve ha nagyon enyhék a tüneteid, és felülsz a buszra, leszállásig néhány embert megfertőzöl. Ez történt Suceaván” – szögezte le Arafat.

(Címlapfotó: Agerpres/EPA)

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?