Bezárhatják a kórházak zömét, mert nincs működési engedélyük

Két éven belül bezárhatják azokat a kórházakat, amelyeknek nincs minisztériumi működési engedélye, írja az Adevarul napilap szerdai száma. Az országban működő 360 kórház közül csak 33 rendelkezik minisztériumi akkreditációval. Az akkreditáció megszerzéséhez néhány alapvető feltételnek kellene megfelelni: korszerű egészségügyi felszerelés és eszköztár, készséges egészségügyi személyzet, egymással együttműködő szakemberek és ágyanként egy beteg, nem kettő. Ám ilyen körülmények egyelőre a romániai kórházak kevesebb mint tíz százalékában találhatóak meg. Az egészségügyi biztosító is abban az esetben ad támogatást a kórházaknak 2015 után, ha ezek az alapfeltételek biztosítottak az intézményben.

Az Adevarul szerint számos olyan kórház is működik az országban, amely még egészségügyi jóváhagyással sem rendelkezik. „Mivel a szabályzat nem tér ki írásban arra, hogy a kórháznak érvényes egészségügyi tevékenységet folytató működési engedélye is legyen, a kórházak nagyrésze nem is kérvényez ilyen engedélyt” – mutatott r á Mircea Olteanu, a romániai Kórházak Egyesületének elnöke.

2013-ban 134 kórházat ellenőriz a minisztérium, és ott ahol megfelelőnek találja a körülményeket, megadja a működési engedélyt. A működési engedély hiánya az intézmény bezárásával jár. 

Kimaradt?