Nem biztos, hogy június 15-e után feloldják Romániában a veszélyhelyzetet

A koronavírus-járvány terjedésének függvényében meghosszabbíthatják a veszélyhelyzetet az országban, így nem biztos, hogy június 15-e után lazítások várhatók – erről Nelu Tătaru egészségügyi miniszter beszélt egy televíziós interjúban.

Mint ismert, június 7-én, vasárnap 189 új fertőzést igazoltak, kettővel többet, mint az előző napon, viszont ötezer teszttel kevesebbet végeztek. 

Az egészségügyi miniszter a B1 televízió műsorában azt mondta: a veszélyhelyzet esetleges meghosszabbításáról a járvány alakulásának függvényében fog dönteni az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU).

„Ha nem lesz veszélyhelyzet, jön a lazítás, bár ezt nehezen hiszem el. Teljes körű elemzést kell végeznünk, nem hiszem, hogy június 15-e lesz az a dátum, amikor nem hosszabbítjuk meg a veszélyhelyzetet, figyelembe véve a terjedést, az új gócpontokat, valamint azt, hogy még mindig a közösségi terjedés szakaszában vagyunk” – fogalmazott a szaktárca vezetője. 

Tătaru hozzátette, a vírus nem fog hirtelen eltűnni, várhatóan nyáron is folytatódik a közösségi terjedés. Az idő felmelegedésével azonban a vírus életképessége különböző felületeken enyhén csökkenni fog, magyarázta. 

(Címlapi illusztráció forrása: Agerpres)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?