Trianoni megemlékezés Aradon: kitartás a hit és az anyanyelv mellett

Ökumenikus imával emlékeztek meg Aradon az első világháborút lezáró, és a Magyarországot megcsonkító trianoni békeparancs aláírásának 100. évfordulójáról június 4-én, csütörtök délután.

A koronavírus-járvány miatt hozott hatósági óvintézkedések miatt a főhajtásra a belvárosi minorita templom és rendház udvarán tartották a rendezvény a történelmi magyar egyházak és az RMDSZ szervezésében, a járványügyi előírások betartásával.

Blénessy Róbert minorita házfőnök üdvözlő beszéde után Király Árpád Arad-ségai római katolikus plébános, marosi főespereses, Módi József, az Aradi Református Egyházmegye esperese, Jakab István evangélikus-lutheránus lelkipásztor és Simon András, az Arad-belvárosi Baptista Gyülekezet lelkésze szólt a több tucat jelenlévőhöz, végezetül Faragó Péter parlamenti képviselő, az RMDSZ Arad megyei szervezetének elnöke mondott beszédet.

A szónokok kiemelték, hogy az aradi – és általában az elszakított területek élő – magyarság az elmúlt száz évben is kitartott hite és anyanyelve mellett, nem adta fel identitását, szülőföldjét, és ezt a kitartást a teremtő azzal jutalmazta, hogy a közelmúltban ismét épülnek és megerősödnek kulturális, oktatási intézményei.

 

A félórás megemlékezés végén, a trianoni szerződés száz évvel ezelőtti aláírásának időpontjában, 17.30-kor megszólaltak a minorita templom harangjai, a résztvevők pedig a Himnusz eléneklésével zárták a rendezvényt.

Kapcsolódók

Kimaradt?