Újabb hepatitisz-szűrésre készül az egészségügyi minisztérium

Hat megyében és Bukarestben indul az a kampány, amelyben kilencezer személy hepatitisz szűrését végzik el, írja a Mediafax. A nyilvántartások szerint kétezer ember szenved a B vagy C típusú hepatitiszben Romániában, ám az egészségügyi minisztérium szakemberei szerint ennél jóval többen vannak az országban, csak szűrővizsgálat hiányában nem azonosították be őket.

A szerdán indított kapmányban a fővároson kívül  Prahova, Bákó, Maros, Gorj, Buzău és Brassó megyék vesznek részt. A kampányban kiosztásra váró 9000 szűrés ingyenes, amúgy az analízis ára 25 és 60 lej között mozog, laboratóriumtól függően. A szaktárcának idén ez a második ilyen jellegű kampánya, februárban ötvenezer tesztet osztottak ki a családorvosi rendelők körében.

A hepatitisz (májgyulladás) véglegesen és súlyosan károsítja a májsejteket, így a beteg szerv idővel nem tudja ellátni feladatát. Májzsugor, még később májrák alakulhat ki. Ha a májsejtek pusztulása már olyan mértékű, hogy a szerv nem tudja ellátni méregtelenítő és fehérjeépítő feladatát, ez a beteg halálát jelenti. A hepatitis C vírus nem csak a májsejtekben szaporodik és nem csak azokat támadja; a nyiroksejtekben is megél, valamint ízületi- és bőrpanaszokat, izom- és vesegyulladást is okozhat.

A fertőzöttek körülbelül felénél nem lehet tudni, hogyan és mikor fertőződtek. Ennél fogva nem meglepő, hogy sok olyan vírushordozó él közöttünk, akik panaszmentesség miatt nem is tudják, hogy fertőzöttek, és emiatt maguk is súlyos beteggé válhatnak, illetve veszélyeztetik a környezetükben élőket azáltal, hogy megfertőzhetnek másokat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?