Az Európai Parlament asztalára kerülhet a székelyföldi medveprobléma

Bárki támogathatja azt az online petíciót, amelyben a székelyföldi megyék tanácselnökei azt kérik a brüsszeli vezetéstől, hogy a medveprobléma megoldása érdekében gyakoroljon hatást a román kormányra – írta közleményében Hargita Megye Tanácsának sajtószolgálata. 

Borboly Csaba, Hargita megye, Péter Ferenc, Maros megye és Tamás Sándor, Kovászna megye tanácsának elnöke, valamint Gabor Alexandru-Adrian, Brassó megye tanácsának alelnöke 2019 novemberében petíciót nyújtott be az Európai Parlament Petíciós Bizottságához az elszaporodott medvepopuláció kapcsán, mivel úgy gondolják, Románia kormánya továbbra sem kezeli kellő figyelemmel az emberi életeket veszélyeztető helyzetet.

Az elképzelést Vincze Loránt európai parlamenti képviselő is támogatta, amelyet elfogadott a petíciós bizottság. A Központi Fejlesztési Régióban lévő megyei tanácselnökök múlt heti megbeszélésén Fehér és Szeben megye képviselői is csatlakoztak a petícióhoz. A petíció érdemi tárgyalásáig a következő lépésben az Európai Bizottság véleményezi a beadványt, majd a Petíciós Bizottság – valószínűleg legkorábban az ősz folyamán – napirendre tűzheti a petíciót.

„Azt szeretnénk elérni, hogy Brüsszel kérje számon a környezetvédelmi minisztériumot. Hiába módosították a vadászati törvényt, annak számunkra kedvező intézkedéseit nem ültették gyakorlatba, mivel az 57/2007-es kormányrendeletet, amely szabályozza az élőhelyvédelmi irányelv gyakorlatba ültetését, nem módosították. Az EU-s élőhelyvédelmi irányelv gyakorlatba ültetése magasabb rendű jogszabálynak minősül, mint a belső vadászati törvény, és ilyen szempontból brüsszeli együttműködésre, közreműködésre van szükségünk” – nyilatkozta Borboly Csaba.

A fennálló helyzetre mielőbb megoldást kell találni, hangsúlyozta Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke. „Életem jelentős részét a természetet járva töltöttem. Jól ismerem a marosszéki erdőket és hegyeket, és ezzel a tapasztalattal a hátam mögött állítom: ilyen helyzettel még sosem néztünk szembe, sosem volt ennyi nagyvad a régiónkban. A medvék rendszeres látogatása a lakott területen, illetve az egyre gyakoribbá váló támadások miatt a lakosság komoly veszélynek van kitéve. Ez egy olyan súlyos probléma, amelyre a kormánynak már rég reagálnia kellett volna. Mivel többszöri tárgyalásokat követően sem tettek lépéseket, tanácselnök kollégáimmal összefogtunk, és uniós szinten is megpróbáljuk felhívni a figyelmet a problémára” – emelte ki Péter Ferenc.

„Mi itt, Székelyföldön saját bőrünkön nap mint nap tapasztaljuk, hogy a medve nem játék. Évek óta megbomlott a természetes egyensúly. Már rég nem védett állatokról, nem környezetvédelmi kérdésekről, hanem az emberek biztonságáról és életéről van szó.  A román kormány részéről sem jószándék, sem akarat nincs a probléma megoldására, éppen ezért fordultunk az Európai Unióhoz. Aláírásával mindenki támogathatja a kezdeményezést, ez által nagyobb súlyt adva az ügynek. Mutassuk meg, hogy ez mindannyiunk közös ügye, közös problémája, amelynek megoldása égető kérdés az egész térség számára” – fordult a székelyföldiekhez Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

A petíció támogatásához regisztráció szükséges a petíciós oldalon. A visszaigazoló e-mail megérkezése után aktiválni kell a felhasználói fiókot. A főoldalon a Petíció támogatás fülre kattintva a petíció számát (1188/2019) kell beírni a kulcsszó kockába. A petíció címét (Az emberi élet és javak védelméhez szükséges feltételek biztosítása azokban a romániai térségekben, ahol az elszaporodott medveállomány veszélyezteti ezeket) kiválasztva a Támogatás gombra kattintva lesz teljes a petíció aláírása. A petíció szövege megtekinthető ezen a linken.

(Borítófotó: MTI)

Kapcsolódók

Kimaradt?