Két új koronavírus-gócpont alakult ki Hargita megyében

Két új közösségi koronavírus-gócpont alakult ki Hargita megye eddig kevésbé érintett északi részén, mondta el a Maszol érdeklődésére Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság vezetője. Az következett be, amitől tartani lehetett: a közlekedési korlátozások feloldásával felgyorsult a járvány Hargita megyei terjedése, hangsúlyozta az igazgatónő annak kapcsán, hogy szerdán a fertőzöttek számának jelentős növekedéséről számolt be a prefektúra.

„Addig, amíg mindenki otthon maradt, lezajlottak ezek a dolgok a lakhelyi elkülönítésben, de a mostani időszakban nagyon nehéz egyénenként követni azt, hogy ki mennyire tartja be a járványügyi szabályokat. Nem könnyű erőltetni, vagy meggyőzni az embereket. Ez a helyzet egyfajta mércéje annak, hogy mennyire jellemző nálunk az emberek felelős gondolkodása járványügyi szempontból” – emelte ki Tar Gyöngyi.

Türelmetlenek az emberek

A szakember szerint ugyanakkor a társadalom többsége hiába viselkedik felelősen, ha vannak olyan csoportok vagy egyének, akik veszélyeztetik embertársaikat. Jelen pillanatban főleg közösségi és munkahelyi gócpontokról beszélhetünk a megyében, ugyanakkor a régi gócpontok esetében nem lehet új esetekről beszámolni, tudtuk meg. Tar Gyöngyi kiemelte, hogy sokan nem értik, mi szükség van a még érvényben lévő szabályozásra, például a Magyarországról ideutazók két hetes házi elkülönítésére. „Ezek az intézkedések központilag születnek meg, a térképeket a veszélyes országokkal nem mi rajzoljuk” – fogalmazott az igazgatónő. Hozzátette: az emberekben kialakult egyfajta türelmetlenség és érdektelenség is köszönhetően a koronavírus-járvány március óta elhúzódó időszakának.

Korainak bizonyultak az enyhítések

Tar Gyöngyi azt is kihangsúlyozta, hogy Hargita megye esetében kicsit korainak tűnik a korlátozások felengedése: „Nekünk, akik nem voltunk érintettek, nyilvánvaló volt, hogy ha ebben a fázisban megindulnak azok, akik esetleg fertőzöttek, akkor sokkal nagyobb eséllyel fogják továbbadni a fertőzést, és ki fognak alakulni a gócpontok, ahogy ki is alakultak” – mondta.

A szakember szerint két új közösségi gócpontról beszélhetünk az új esetek kapcsán. Kiemelte: a munkahelyeken kialakult gócok esetében a legfontosabb kockázati tényezőt a munkavállalók közös ingázása jelentette, ezek mentén alakultak ki a fertőzések leginkább. Az igazgatónő ugyanakkor kifejtette, hogy sokan csak a hatósági szankciókat szeretnék elkerülni, és formálisan próbálnak eleget tenni a szabályozásoknak, például a járműveken, autóbuszokon az állukon tartják a védőmaszkot, de nem teszik az orruk, szájuk elé. „A maszk ugyan nem garancia, de egy lehetőség, hogy csökkentsük a fertőzés kockázatát. Ha mi magunk úgy állunk hozzá, hogy csak azért van maszk az arcunkon, hogy ne fizessünk büntetést, akkor egyértelmű, hogy az összes járványtani intézkedés lényegét nem értjük, és nem tartjuk be” – fogalmazott Tar Gyöngyi.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?