Visszatért az élet az erdélyi városokba – csíkszeredai és kolozsvári teraszokra ültünk ki

Az igazán nagy zsongás elmaradt, de a teraszok nagy része újranyitott és benépesült hétfőn Csíkszeredában. Körbejártuk a város néhány kedvelt vendéglátóhelyét a korlátozások utolsó napján, vasárnap, és hétfőn, a nyitás első délutánján. Szétnéztünk Kolozsváron is.

Bár az időjárás nem volt kegyes a csíkszeredaiakhoz, a teraszok újranyitása nem maradt el a városban: családok, baráti társaságok zsivaja töltötte be a központot hétfőn délután. Előzetesen tájékozódtunk a szabályokról, ennek megfelelően előzetesen telefonon helyet foglaltunk az egyik népszerű kávézó teraszán. A foglaláskor felhívták a figyelmünket, hogy érkezéskor nyilatkozatot kell kitöltenünk néhány adattal, és be kell tartanunk a járvány terjedését akadályozó szabályokat.

A megadott időpontban (délután 6 óra) már jó páran töltötték az időt az előírásoknak megfelelő távolságra kihelyezett asztaloknál. A belső terekbe csak a személyzet léphetett be, a mellékhelyiséget külön bejáraton lehetett megközelíteni, a kiszolgálók maszkban lavíroztak az asztalok között. Személyes adatokat végül nem kellett megadnunk, sőt az előzetesen ígért nyilatkozatot sem kellett kitöltenünk. A betartandó szabályokra nyomtatott lapokon hívták fel a figyelmünket. Akadt olyan asztal, ahol az előírt négy személynél többen is ültek, de senki nem ellenőrizte, hogy egy háztartásban élnek-e.

Az éttermek többsége Csíkszeredában megnyitotta kerthelyiségét, teraszát, ám hétfőn főleg a kávézók, cukrászdák népesültek be. A családok, baráti társaságok láthatóan felszusszantak, ám kitörő lelkesedést nem tapasztaltunk. Szembetűnő volt, hogy a férfiak többsége nem igazán tudta eldönteni, mi is a helyes köszöntési mód, néhány bátor kézfogás mellett sokan megmaradtak az ököl-, vagy könyökpacsinál.

A miniszteri rendelet szerint legalább kétméteres távolságot kell például biztosítani két szomszédos asztal legközelebbi ülőhelyei között, egy asztalhoz pedig legfeljebb négy vendéget ültethetnek egymástól legalább másfél méterre. Ennél közelebb csak az egy háztartásban élő családtagok lehetnek egymáshoz. 

Kolozsváron benépesült a Főtér

Csíkszeredához hasonlóan Kolozsváron is borongós volt nap közben az idő, de késő délután egy időre kisütött a nap. Ottjártunkkor a Főtér és a Deák Ferenc (Erorilor) sétáló része benépesült gyermekes családokkal, baráti társaságokkal. Talán a járvány előtti időszakban sem volt annyi ember a városközpontban egy munkaszüneti napon, mint hétfőn este.

A Szent Mihály-templom körüli teraszokon nem volt egy szabad asztal sem 19 óra körül. Tapasztalatunk szerint a vendégek rendkívül fegyelmezettek voltak, a pincérek maszkban, kesztyűben szolgáltak ki. Az "előzetes helyfoglalás" gyakorlatilag abban állt, hogy a teraszra betérő társaságokból egy személynek a nevét és a telefonszámát lejegyezte a pincér. Ottjártunkkor láttunk olyan vendéget is, akitől semmilyen adatot nem kértek.

Kapcsolódók

Kimaradt?