Ekkor szabadulunk meg a maszkoktól az egészségügyi miniszter szerint

Romániában sikerült ellenőrzés alatt tartani a koronavírus terjedését, a járvány visszahúzódóban van, ezért június 15-től a korlátozások további enyhítése várható – jelentette ki az egészségügyi miniszter. Nelu Tătaru becslése szerint legkésőbb augusztustól megválhatunk a maszkoktól is.

A miniszter a Digi24-nek adott interjút péntek este a járvány romániai helyzetéről. Elmondta, hogy a lakosság fegyelmezettségének köszönhetően sikerült a vírus terjedését ellenőrzés alatt tartani. Úgy vélekedett, hogy a romániai fertőzöttek száma nem fogja meghaladni a 20 ezret.

Nelu Tătaru szerint a közegészségügyi helyzet kedvező alakulása esetén június 15-től tovább lazítanak a korlátozó intézkedéseken. Arra a kérdésre, hogy becslése szerint mikorra várható a maszkviselési kötelezettség eltörlése, a miniszter kijelentette: július végén, augusztus elején szinte teljes egészében visszatérhet a megszokott medrébe az élet Romániában.

A tárcavezető szerint elképzelhető, hogy június 15-től a külföldről Romániába érkező személyek 14 napos karanténkötelezettségét is eltörlik. Ez azonban szintén a járványhelyzettől függ.

 

Arra a kérdésre, hogy milyen esetben vezetnek be ismét korlátozó intézkedéseket, Nelu Tătaru azt mondta: ha hirtelen megugrik az új fertőzések száma, sokan fordulnak a sürgősséghez légúti bántalmakra panaszkodva, illetve sokan kerülnek intenzív osztályra légúti bántalmak miatt. „Erre azonban csak a fertőzések számának konstans és exponenciális növekedése esetén lesz szükség” – nyomatékosította.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?