Tiltakozó óriásmolinóval lepte volna meg Victor Pontát a RMOGYKE

„A romániai magyar orvos- és gyógyszerészképzés jövője szempontjából oly fontos, közös célunk eléréséhez különböző utakat választottunk: Ön az utcai nyomásgyakorlást, az RMDSZ a politikai párbeszéd eszközét alkalmazza” – írta szerdán Kovács Péter a Romániai Magyar Orvos- és Gyógyszerészképzésért Egyesület (RMOGYKE) titkárának címzett válaszlevelében.

Az RMDSZ főtitkára Ádám Valériánnak arra a nyílt levélben megfogalmazott kérésére reagált, hogy a RMOGYKE a szövetség szombati, csíkszeredai a kongresszus ideje alatt helyezhessenek el a sportcsarnokban egy 8x2 méteres, román és angol nyelvű molinó kifeszítését a következő felirattal: „Törvényességet a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen. Kérjük a román kormány beavatkozását az új tanügyi törvény multikulturális egyetemekre vonatkozó rendelkezéseinek betartására”.

RMOGYKE azért választaná a tiltakozásnak ezt a módját, mert az RMDSZ kongresszusán jelen lesz Victor Ponta miniszterelnök is. Az egyesület előzőleg Csíkszereda polgármesteréhez fordult a kéréssel, amit Ráduly Róbert Kálmán arra hivatkozva utasított el, hogy az RMDSZ kibérelte a sportcsarnokot és a környékét is.

Az óriásmolinó elhelyezésével az RMDSZ nem ért egyet. „Biztosíthatom Önt, hogy a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) ügyében a céljaink azonosak: az érvényben lévő tanügyi törvény multikulturális egyetemekre vonatkozó rendelkezésének alkalmazása által, az önálló magyar tagozat létrehozása” – írta Kovács Péter Ádám Valériánnak.

A politikus reményét fejezte ki, hogy a következő időszakban sikerül megtörni a MOGYE-n belüli, helyi szintű ellenállást, és alkalmazni lehet „az RMDSZ által hosszú politikai tárgyalások által kiharcolt” tanügyi törvényt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?